Η αγορά κρυπτονομισμάτων της Νότιας Κορέας αν και κατέχει σχετικά μικρό μερίδιο από τον παγκόσμιο όγκο συναλλαγών Bitcoin, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση του παγκόσμιου κεφάλαιου του Ripple από τα $40 δις στα $88 δις, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Το Ripple ήταν ένα από τα πιό κερδοφόρα κρυπτονομίσματα του 2017, με συνολική αύξηση 36000%. Στην αρχή του 2017, ένα Ripple άξιζε μόλις $0.0018. Σήμερα έχει εκτοξευθεί στα $2.29 δολάρια.

Η φαντασμαγορική άυξηση του Ripple

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ripple ξεπέρασε το Ethereum και έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στην παγκόσμια αγορά, γίνοντας επίσης και το πρώτο “altcoin” που κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των $100 δις σε παγκόσμιο συνολικό κεφάλαιο.

Πολλοί επενδυτές, ιδίως κάτοχοι Ethereum και Bitcoin, σοκαρίστηκαν από την ξαφνική αύξηση του Ripple. Αναλυτές του Forbes προσδίδουν την πρόσφατη άυξηση του Ripple στην στρατηγική συνεργασία μεταξύ της SBI Ripple Asia και τραπεζών της Νότιας Κορέας. Όμως, οι νέες αυτές συνεργασίες δεν θα ξεκινήσουν να επεξεργάζονται πληρωμές στο δίκτυο του Ripple μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018. Αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το αν όντως αυτές οι συνεργασίες βρίσκονται πίσω από την απίστευτη αύξηση του Ripple.

Ένας τέτοιος σκεπτικιστής είναι ο Ryan Selkis, πρώην διευθυντής του CoinDesk και νυν επενδυτής και επιχειρηματίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το δίκτυο Ripple:

“Δεν γνωρίζω καμία τράπεζα που α) να το χρησιμοποιεί, ή β) να θέλει να έχει σχέση μαζί του, μίας και το 20% όλων των νομισμάτων XRP κρατήθηκε από τους ιδρυτές του Ripple. Το προϊόν που προσφέρει η Ripple στις τράπεζες είναι απλώς ένα εργαλείο μηνυμάτων με μερική έξυπνη κρυπτογραφία από πίσω ώστε να διασφαλίσει πως οι συναλλαγές γίνοντε σχεδόν άμεσα. Η προσέγγιση του Ripple με το νόμισμα τους το XRP είναι να καταφέρουν να περιληφθεί σε όσα περισσότερα συναλλακτήρια γίνετε και μετά να εννοήσουν αλλά όχι να δηλώσουν ρητά πως είναι το κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να κάνουν συναλλαγές.”

Κοιτώντας τα στοιχεία

Η δήλωση πως καμία τράπεζα δεν χρησιμοποιεί το δίκτυο Ripple δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Νωρίτερα μέσα στο 2017, η μεγάλη Ελβετική τράπεζα SEB έκανε μεταφορές χρημάτων αξίας $180 εκατομμυρίων μέσω του δίκτυου Blockchain του Ripple, εξυπηρετώντας πελάτες υψηλού προφίλ πέραν των συνόρων της Ελβετίας. Τράπεζες της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας έχουν επεξεργαστεί σχεδόν άμεσες συναλλαγές εδώ και πολλούς μήνες, μέσω του Ripple.

Είναι όμως γεγονός πως καμία μεγάλη τράπεζα δεν χρησιμοποιεί το δίκτυο του Ripple για να κάνει καθημερινές συναλλαγές μεγάλων ποσοτήτων.

Η Νότια Κορέα είναι πίσω από την αύξηση

Ο Tony Lyu, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Νοτιοκορεάτικου συναλλακτήριου Korbit, δήλωσε στους New York Times πως η αγορά κρυπτονομισμάτων στην Νότια Κορέα έχει ώς κύρια κινητήρια δύναμη τον φόβο του να μείνει πίσω. Συγκεκριμένα δήλωσε:

 “Οι φήμες κυκλοφορούν πολύ γρήγορα στην Κορέα. Μόλις κάποιοι γίνοντε επενδυτές, θέλουν όλους τους άλλους να μπούνε επίσης στον χορό. Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κίνημα, σαν μία κοινότητα, γύρω από τα κρυπτονομίσματα.”

Την περασμένη εβδομάδα, Η αγορά της Νότιας Κορέας και τα μεγαλύτερα της συναλλακτήρια (Bithump, Coinone και Korbit) είναι υπέυθυνοι για περισσότερο από το ήμισυ του ημερήσιου όγκου συναλλαγών του Ripple, ο οποίος είναι σχεδόν $4.5 δις.

Οι Νοτιοκορεάτες πληρώνουν πολύ περισσότερο για τα ψηφιακά τους νομίσματα. Στο Bithump για παράδειγμα, το Ripple κοστίζει αυτή τη στιγμή $2.54, σχεδόν 24% ακριβότερα από τον μέσο όρο της τιμής του παγκοσμίως.

Η κερδοσκοπία και η μανία με τα κρυπτονομίσματα στην αγορά της Νότιας Κορέας έχουν γίνει μείζων θέμα για την κυβέρνηση της. Οι οικονομικές αρχές της χώρας έχουν απαγορέψει σε ξένους και ανήλικους επενδυτές στο να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την κερδοσκοπία.