O Roger Ver είναι, όπως περιγράφει τον εαυτό του, ένας Άγγελος επενδυτής του Bitcoin. Οι θαυμαστές του τον αποκαλούν Bitcoin Jesus. Γεννημένος το 1979 στο Σάντα Φε της Αμερικής, πλέον έχει μετακομίσει μόνιμα στην Ιαπωνία, έχοντας μάθει Ιαπωνέζικα κατά τη διάρκεια της 10 μηνών φυλάκισης του για παράνομη πώληση εκρητικών υλών, το 2002. Έχοντας γίνει εκατομμυριούχος από τα 25 του με την εταιρία του MemoryDealers.com, ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Bitcoin από το 2011. Έχοντας συνδράμει τα τελευταία χρόνια στην ιστορία και εξέλιξη του Bitcoin, θεωρείται από τους πρωτοπόρους στον τομέα. Τώρα, συνεταιρίζεται με άλλον ένα πρωτοπόρο του Bitcoin, τον Oliver Janssens, για να δημιουργήσουν το πρώτο εθελοντικό κράτος του κόσμου. Ο Olivier θα είναι ο “ιδρυτής του κράτους” και διευθύνων σύμβουλος, ενώ ο Roger θα είναι ο συνιδρυτής του.

Έχουν δώσει στο εγχείρημα τους το όνομα Free Society, και σκοπεύουν να ενώσουν δυνάμεις με μία πρόθυμη κυβέρνηση, από την οποία να αγοράσουν γή. Σύμφωνα με τον Jansenns, έχουν ήδη συγκεντρώσει πάνω από $100.000.000 για να δημιουργήσουν την χώρα τους.

Ο Ver και ο Janssens έχουν προχωρήσει στην δημοσίευση πολλών πληροφοριών σχετικά με τους στόχους τους για το κράτος αυτό. Θα είναι βασισμένο κυρίως σε φιλελεύθερες και άναρχο-καπιταλιστικές αρχές. Επίσης, δεν θα υπάρχει μονοπώλιο στις στρατιωτικές δυνάμεις, τα δικαστήρια ή την αστυνομία, όπως συμβαίνει στα περισσότερα κράτη του κόσμου.

“Το κράτος θα λειτουργεί σε πλήρης εθελοντική βάση. Αυτό σημαίνει πως η επιβολή της τάξης θα γίνετε μέσω ιδιωτικής διαιτησίας, ανταγωνιζόμενα συστήματα δικαστηρίων και ιδιωτική αστυνόμευση.”

Ταυτόχρονα, η πνευματική ιδιοκτησία θα ήταν κάτι που απαγορεύεται, μιάς και πολλοί φιλελεύθεροι πιστεύουν πως καταπατάει τα περιουσιακά τους δικαιώματα και δημιουργεί περιπτώσεις εκμετάλλευσης. Τα εγκλήματα που δεν έχουν θύμα δεν θα θεωρούνται εγκλήματα, όπως η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η πορνεία.

“Έχουμε πάνω απο 100 εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικό κεφάλαιο και είμαστε αφοσιωμένοι στην αποστολή μας για να δημιουργήσουμε την πρώτη ελεύθερη κοινωνία του κόσμου.”

Στην ιστοσελίδα του εγχειρήματος, δηλώνουν πως δεν μπορούν να αποκαλύψουν με ποιές κυβερνήσεις βρίσκοντε σε συνομιλία, για λόγους εμπιστευτικότητας. Αποκαλύπτουν όμως μερικά από τα χαρακτηριστικά του είδους γης που ψάχνουν να αποκτήσουν. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνονται η πρόσβαση σε νερό και η πλησιότητα σε μεγάλα οικονομικά κέντρα όπως η Ευρώπη, η Ασία και οι ΗΠΑ.

“Υπάρχουν πολλά έθνη με σημαντικό μέγεθος χρέους ή σε κατάσταση κρίσης. Ο σκοπός μας είναι να τα βοηθήσουμε να λύσουν τα προβλήματα τους με την δημιουργία ενός οικονομικού “εργοστασίου” στη διπλανή τους πόρτα. Είναι μία κατάσταση που όλοι κερδίζουν.”

Σε ερώτηση σχετικά με το τι δουλειές θα υπάρχουν, ο Ver μας λέει πως πολλοί άνθρωποι θα δουλέυουν μέσω του διαδικτύου, και πιστεύει πως πάνω από το 90% του πλυθησμού θα είναι από τον χώρο της τεχνολογίας Blockchain και των κρυπτονομισμάτων. Οι πολίτες θα είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μορφή χρήματος θέλουν, με τα κρυπτονομίσματα να έχουν τον κύριο λόγο.

Τα σχέδια του Ver και του Janssens είναι μεγαλεπίβολα και σίγουρα μερικά από αυτά που προτείνουν μπορεί να ακουστούν ελκυστικά σε μερίδες του παγκόσμιου πλυθησμού που θέλουν ένα τέτοιο τύπο ζωής. Όμως, παρά την ουτοπική τους φύση, τα σχέδια τους έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν μέχρι να φτάσουν σε υλοποίηση.

Ένα πρόβλημα, ίσως το σημαντικότερο, είναι πως οι μικρές χώρες δεν θέλουν να πουλήσουν την γή τους, κυρίως γιατί δεν έχουν πολύ γη, αλλά και για να αποφύγουν πιθανή αρνητική αντιμετώπιση από μεγαλύτερες γειτονικές χώρες. Επίσης, τα 100 εκατομμύρια δολάρια είναι μία σταγόνα στον ωκεανό όταν μιλάμε για εθνικό επίπεδο. Επίσης, αν και με το προτεινόμενο σύστημα δεν θα υπήρχαν εγκλήματα ηθών στο νεοσύστατο κράτος, εφόσον υπάρχουν σύνορα με άλλες χώρες είναι σίγουρο πως θα υπάρχει και μάυρη αγορά που να προμηθεύει ναρκωτικά, όπλα και οτιδήποτε είναι παράνομο στην απέναντι μεριά των συνόρων. Τέλος, αυτό το εγχείρημα έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές από πολλούς ανθρώπους και στο παρελθόν, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.