Τα κρυπτονομίσματα δεν τυπώνονται σαν τα πραγματικά χρήματα. Στην ουσία, “ανακαλύπτονται”  μέσω της διαδικασίας του mining, όπως τον χρυσό. Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει κάνει μια τεράστια ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες, μετατρέποντας τους πρώτους επενδυτές σε εκατομυρριούχους, αλλά ακόμα και σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει σε αυτόν τον κλάδο, και πως η τεχνολογία αυτή έχει αρχίσει να μεταμορφώνει τις οικονομικές αγορές και τραπεζικά συστήματα παγκοσμίως. Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιεί την δικιά του ορολογία, πραγμα που αποτρέπει κάποιον από το να ασχοληθεί όταν δεν μπορεί να καταλάβει τους περιέργους όρους και έννοιες, αλλά η πραγματικότητα είναι πως είναι πολύ πιό έυκολα τα πράγματα από ότι θα περιμένατε. Ας αρχίσουμε με μερικές βασικές ερωτήσεις που σχετίζονται με την εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων.

Από που προέρχονται τα κρυπτονομίσματα;  

Σε ενα παραδοσιακό χρηματικό σύστημα, μια κυβέρνηση μιας χώρας αποφασίζει πότε να εκτυπώσει χρήματα και πως να τα διαθέσει. Στην περίπτωση όμως των αποκεντρωμένων κρυπτονομισμάτων, δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή. Τα κρυπτονομίσματα ανακαλύπτοντε μέσω της διαδικασίας της εξόρυξης (mining) από υπολογιστές σε όλο τον κόσμο εν μέσω ενός συνεχόμενου ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Τι είναι η εξόρυξη (mining);

Τα κρυπτονομίσματα συναλλάσσοντε καθημερινά και συνεχώς μέσω του διαδικτύου, αλλά αν κάποιος δεν κρατήσει ένα αρχείο αυτών των συναλλαγών, τότε κανείς δεν θα μπορούσε να ξέρει ποιος πλήρωσε τι, ούτε και σε ποιόν. Εδώ έρχεται το mining στο προσκήνιο. Το mining είναι ενα ανοιχτό σύστημα κοινής αποδοχής, το οποίο χρησιμοποιείται για να επιβεβαιωθούν οι συναλλαγές και να καταγραφούν σε ένα δημόσιο κατάλογο που λέγεται blockchain. Το mining είναι σαν μια γιγάντια λοταρία, όπου υπολογιστές σε όλο το κόσμο συναγωνίζοντε αναμεταξύ τους, λύνοντας πολύπλοκους υπολογισμούς, και ανταμοίβοντε με κρυπτονομίσματα. Αν μερικοί υπολογιστές μπορούνε να κάνουνε τους υπολογισμούς πιό γρήγορα τότε μπορούνε να δοκιμάσουνε περισσότερες φορές την τύχη τους στο ίδιο χρονικό διάστημα. Με αυτήν την μέθοδο, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τι περιλαμβάνεται στο blockchain, ούτε να αντικαταστήσει ή αλλάξει το περιεχόμενο του. Όσοι ασχολούντε με την διαδικασία του mining, αποκαλούντε miners.

Πως γίνετε το mining;

Οι miners χρησιμοποιούνε ειδικό λογισμικό για να λύσουν μαθηματικά προβλήματα και λαμβάνουνε συγκεκριμένες ποσότητες κρυπτονομισμάτων σε αντάλλαγμα. Αυτή είναι μία έξυπνη μέθοδος έκδοσης ενός νομίσματος, και επίσης δίνει κίνητρο για να ασχοληθεί κανείς με την διαδικασία της εξόρυξης. Λόγω της αμοιβής, περισσότεροι miners ασχολούντε, και επειδή χρειάζοντε για να γίνοντε οι επιβεβαιώσεις στις συναλλαγές, το δίκτυο γίνετε πιο ασφαλής όσο περισσότεροι miners υπάρχουν. Το δίκτυο αυτόματα αλλάζει το επίπεδο δυσκολίας των μαθηματικών προβλημάτων, αναλόγως πόσο γρήγορα αυτά λύνοντε με την πάροδο του χρόνου.

Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος miner;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κανείς είναι ότι η ισχύς εξόρυξης (mining power) καθορίζεται από την κάρτα γραφικών σας (GPU). Η εξόρυξη μεσω επεξεργαστών (CPU) έχει ήδη γίνει ατελέσφορη στην περίπτωση των bitcoin.  Αν και υπάρχουν μερικά κρυπτονομίσματα που μπορεί κανείς να εξορύξει με επεξεργαστές, όπως το zcash, monero, bytecoin κ.α., οι κάρτες γραφικών προσφέρουν πολύ περισσότερη ισχύ, λύνοντας τους αλγόριθμους πολύ πιό γρήγορα. Το κύριο λοιπόν συστατικό είναι η κάρτα γραφικών. Ένα κερδοφόρο σύστημα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων (mining rig) χρειάζεται υψηλής ποιότητας hardware σε συνδυασμό με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

Τι είναι ένα mining rig;

Ένα mining rig είναι ένα υπολογιστικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Το σύστημα μπορεί να είναι ένα εξειδικευμένο σύστημα σχεδιασμένο για την διαδικασία της εξόρυξης, αλλά επίσης μπορεί να είναι ένας υπολογιστής για παιχνίδια που χρησιμοποιείται για εξόρυξη μόνο μερικές ώρες την ημέρα.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά για ένα mining rig;

Άμα θέλετε να φτιάξετε το δικό σας mining rig, τότε πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα 3 συστατικά:

Κάρτα γραφικών: Αυτό είναι το βασικότερο κομμάτι και η ραχοκοκκαλιά του συστήματος.
Τροφοδοτικό: Το σύστημα σας θα χρειαστεί πολύ ρεύμα για την σωστή του λειτουργία. Αν χρησιμοποιείτε πάνω από 2 κάρτες γραφικών τότε θα χρειαστείτε τουλάχιστον 750W.
Μητρική κάρτα: Προσπαθήστε να βρείτε μητρική κάρτα με τουλάχιστον 2 ή παραπάνω θύρες PCI-E για κάρτες γραφικών.

Για να μην μπερδευτείτε…

  • Οι επεξεργαστές χρειάζοντε για να τρέχουνε το λειτουργικό σύστημα, και είναι ουσιαστικά άχρηστοι για να κάνουν mining. Ένας φτηνός επεξεργαστής κάνει μιά χαρά την δουλειά που χρειάζεται να κάνει.
  • Το Mining δεν χρησιμοποιεί μνήμη RAM, οπότε και δεν χρειάζεται να έχει πολύ μνήμη το σύστημα σας.
  • Ο σκληρός δίσκος, παρομοίως, χρειάζεται μόνο για το λειτουργικό, οπότε δεν χρειάζεται μεγάλους σε χωρητικότητα σκληρους δίσκους.
  • Για το κουτί ισχύει το όσο λιγότερο είναι ή καθόλου να μην έχετε, το καλύτερο, ώστε να είναι ευκολότερο να αερίζεται και να μην υπερθερμένεται το σύστημα. Τα περισσότερα mining rigs δεν έχουν καθόλου κουτί.

Σημείωση:
Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι πιθανό να μην αποδώσει κέρδος παραπάνω από το κόστος του ηλεκτρισμού που θα χρησιμοποιήσετε.  Εάν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά, θα πρέπει να κάνετε αρκετή έρευνα και μελέτη πριν επενδύσετε χρήματα που μπορεί και να μην πάρετε πίσω.