Η διευθύντρια του Διεθνής Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), και γνωστή σε όλους μας, Christine Lagarde, δήλωσε πως τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να απορριφθούν ευθέως από κυβερνήσεις χωρών. Επιπλέον υποστήριξε, πως τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί να ανταγωνιστούν ισάξια τα συμβατικά κρατικά νομίσματα.

Σε ένα συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο, η Lagarde δηλωσε πως διάφορες χώρες, ιδίως αυτές που έχουν αδύναμους κρατικούς οργανισμούς και ασταθή εθνικά νομίσματα, μπορεί να υιοθετήσουν άμεσα ένα κρυπτονόμισμα.

“Αντί να υιοθετήσουν το νόμσμα μίας άλλης χώρας, όπως πχ το Αμερικάνικο δολάριο, μερικές από αυτές τις οικονομίες μπορεί να δούνε ανάπτυξη με την χρήση ψηφιακών νομισμάτων. Ονομαστε το Δολαριοποίηση 2.0. Έτσι με διάφορους τρόπους, τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί να αποτελέσουν σε υπάρχων νομίσματα και χρηματικές πολιτικές, έναν ισχυρό αντίπαλο. Η καλύτερη απάντηση από τους κεντρικούς τραπεζίτες, είναι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αποτελεσματικές χρηματικές πολιτικές, ενώ ταυτόχρονα να είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και καινούριες απαιτήσεις, όσο οι οικονομίες εξελίσσονται.”

Η Lagarde αναφέρθηκε σε πολλούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην υιοθέτηση των ψηφιακών νομισμάτων. Ανάμεσα τους είναι η πιθανή μετακίνηση των προτιμήσεων των καταναλωτών σε νέα νομίσματα που είναι “ευκολότερα και ασφαλέστερα” από τα παραδοσιακά. Όσο τα ψηφιακά νομίσματα γίνονται σταθερότερα, η προτίμηση προς αυτά θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Όμως η Lagarde επίσης διευκρίνησε πως η πλήρης αντικατάσταση των συμβατικών νομισμάτων με κρυπτονομίσματα είναι ακόμα μία μακρινή προοπτική. Ο λόγος που το πιστεύει αυτό είναι όπως δήλωσε γιατί είναι ακόμα “πολύ ευμετάβλητα, χρειάζονται πολύ ενέργεια και οι τεχνολογίες που βασίζονται δεν είναι ακόμα κλιμακωτές.”

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ συνεχίζει να κρατάει μία ισορροπημένη στάση σχετικά με κανονισμούς στην χρήση κρυπτονομισμάτων. Σε εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ στις αρχές του 2016, αναφέρεται πως οι διανεμημένοι καταλόγοι (blockchain) εχουν την δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον οικονομικό τομέα μέσω της μείωσης του κόστους και βαθύτερης οικονομικής συμμετοχής σε βάθος χρόνου.

Η Lagarde επίσης δήλωσε την υποστήριξη της προς οικονομικές εφαρμογές της τεχνολογίας Blockchain.