Η Ιαπωνία έγινε εκ νέου η μεγαλύτερη αγορά Bitcoin κατέχοντας μερίδιο 50.75% της παγκόσμιας αγοράς. Αναλυτές όπως τον αντιπρόεδρο της Bitfury, George Kikvadze, αποδίδουν την ξαφνική άυξηση του όγκου των συναλλαγών των Ιαπωνέζικων Bitcoin συναλλακτηρίων στην έξοδο των εμπόρων Bitcoin από την Κίνα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κινεζική κυβέρνηση, τοπικές αρχές και οικονομικοί ρυθμιστές επίσημα αιτηθήκαν από τα Κινεζικά συναλλακτήρια Bitcoin να σταματήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το τέλος του Σεμπτεμβρίου και έπειτα. Τα δύο μεγαλύτερα συναλλακτήρια Bitcoin της Κίνας, το OKCoin και το Huobi, ζητήσαν και πήραν μία μικρή παράταση λειτουργίας έως το τέλος του Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψιν πως δεν είχαν ποτέ αναμειχθεί με initial coin offerings (ICOs) στο παρελθόν.

Από ότι φαίνεται, οι επενδυτές δεν είναι διατεθιμένοι να πάρουν κανένα ρίσκο με την Κινεζική κυβέρνηση και την απρόβλεπτη συμπεριφορά της. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών των Κινεζικών συναλλακτηρίων μειώθηκε κατά το ήμισυ μέσα σε μόλις τρείς ημέρες, από το 15% του παγκόσμιου όγκου συναλλαγών που ήταν, σε λιγότερο από 7%.

Σύμφωνα με διάφορα έγκυρα μέσα πληροφόρησης σχετικά με την αγορά του Bitcoin, όπως το Cryptocompare, η Κίνα αυτή τη στιγμή κατέχει το 6.4% του παγκόσμιου όγκου συναλλαγων.

Πλεονεκτήματα της αγοράς των ΗΠΑ

Πριν από την απαγόρευση των συναλλακτηρίων Bitcoin σε όλη την Κίνα, η αγορά Bitcoin των ΗΠΑ είχε εξασφαλίσει την θέση της ώς την μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Όμως, σχεδόν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των τριών μεγαλύτερων συναλλακτηρίων Bitcoin της Κίνας, BTCC, Huobi και OKCoin, οι έμποροι μετέφεραν την δραστηρίοτητα τους στα Ιαπωνέζικα συναλλακτήρια. Η απότομη αυτή μετακίνηση έφερε μία μικρής διάρκειας άνοδο στον όγκο συναλλαγών της Ιαπωνίας, ο οποίος ξεπέρασε κατά 20% τον όγκο συναλλαγών των ΗΠΑ.

Ενάντια σε πολλές αρνητικές αναφορές, προγραμματιστές, αναλυτές, ερευνητές και ειδικοί στα κρυπτονομίσματα και το Blockchain όπως ο δημιουργός του Litecoin, Charlie Lee και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Tim Draper, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους σχετικά με το επικείμενο κλείσιμο των Κινεζικών συναλλακτηρίων Bitcoin. O Lee δίνει έμφαση στο γεγονός πως η Κινεζική κυβέρνηση δεν θα μπορεί πιά να επηρεάζει την αγορά, όπως έκανε από το 2013.

Ο Charlie Lee δηλώνει:

“Αυτό είναι ένα καλό πράγμα. Η Κίνα δεν θα μπορεί πιά να παίζει με τις αγορές μετα την απαγόρευση του Bitcoin. Τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να αφανιστούν από καμία χώρα. Μία λύση για τα κεντρώα συναλλακτήρια είναι τα αποκεντρωμένα. Ακούω πως η ομάδα του Decred Project ετοιμάζει κάτι που θα βοηθήσει με αυτό.”

Η σταθεροποίηση του Bitcoin

Από τα λεγόμενα του Lee, η έξοδος των Κινεζικών συναλλακτηρίων Bitcoin θα έπρεπε να επηρρεάσει μόνο το 10-15% της παγκόσμιας αγοράς του Bitcoin. Όμως, αμφισβητίες και ανυπόμονοι επενδυτές αρχίσαν ένα μεγάλο ξεπούλημα όταν η Κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση, πράγμα το οποίο οδήγησε σε μία μεγάλη διόρθωση στην τιμή του Bitcoin.

Κατά τις επόμενες εβδομάδες, η παγκόσμια αγορά του Bitcoin θα σταθεροποιηθεί, καθώς οι επενδυτές θα μετακινηθούν από την Κινεζική αγορά στις αγορές της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Οι δύο αυτές αγορές έχουν αναπτύξει σημαντικά πιό αποτελεσματικούς κανονισμούς, βιομηχανικά πρότυπα και πολιτικές για τα συναλλακτήρια κρυπτονομισμάτων αλλά και τους χρήστες αυτών.

Είναι πολύ πιθανόν, όπως σημειώνουν ο Lee και ο Draper, το κλείσιμο των Κινεζικών συναλλακτηρίων Bitcoin να φέρει σταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά Bitcoin, το οποίο θα είναι ευεργετικό για το Bitcoin σε βάθος χρόνου.