Το Bitcoin μπορεί τις τελευταίες μέρες να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά οι λόγοι για αυτό είναι άγνωστοι, με τους ειδικούς να σπάνε τα κεφάλια τους προσπαθώντας να καταλάβουν το γιατί αυτό συμβαίνει.

Παρά τον συνεχόμενο διάλογο σχετικά με την προοπτική του Bitcoin, και την μεγάλη αύξηση της αναγνωρισημότητας του,  υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως δεν είναι η καλύτερη ώρα να αγοράσουν το γνωστό για την αστάθεια του κρυπτονόμισμα. Άλλωστε, μέσα σε λίγες εβδομάδες, το Bitcoin θα βιώσει ένα αμφισβητούμενο διακλάδωμα στο blockchain του, το οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν και ώς επιθετικό.

Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να συμβεί άμα το Bitcoin διακλαδωθεί και η μία έκδοση προσπαθήσει να καταστρέψει την άλλη, αυτό είναι κάτι που μαζεύει λίγες πιθανότητες, ενώ δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

“Οι κατόχοι Bitcoin είναι από τους πιό παράλογους επενδυτές που έχω συναντήσει ποτέ,” αναφέρει ο προγραμματιστής Chris Pacia από το OpenBazaar, σε ένα Facebook post, αναφερόμενος στο θέμα.

Η δήλωση του αναφέρεται στην μεγάλη αύξηση σε αγορές Bitcoin, η οποία φαίνεται πως συμβαίνει όχι μόνο ενάντια, αλλά και λόγω της επικείμενης διακλάδωσης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο. Σε αντίθεση με τους ζεστούς από ότι φαίνεται επενδυτές, οι προγραμματιστές σαν τον Pacia δυσκολεύονται να πιστέψουν πως οποιοσδήποτε θα επένδυε μεγάλα ποσά σε ένα πρωτόκολλο, το οποίο πρόκειται σύντομα να υποστεί μία διαδικασία την οποία ακόμα και αυτοί μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν.

 Αλλά, προφανώς οι επενδυτές πιστεύουν πως η στιγμή είναι κατάλληλη, λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα της τελευταίας διακλάδωσης του δικτύου τον Αύγουστο, η οποία με σχετική ασφάλεια δημιούργησε ένα νέο κρυπτονόμισμα το οποίο αποκαλείτε Bitcoin Cash.

Όταν συνέβει η προηγούμενη διακλάδωση, οι επενδυτές λάβανε το ίδιο ποσό σε Bitcoin Cash με αυτό που είχαν σε Bitcoin. Αυτά τα νομίσματα δημιουργήθηκαν από το πουθενά, και αν αναλογιστεί κανείς πως αρχικά η τιμή του Bitcoin Cash ήταν στα $1000 και σταθεροποιήθηκε στα $300, τότε σίγουρα καταλαβαίνει πως ήταν μία πολύ κερδοφόρα περίπτωση. Οι επενδυτές λοιπόν λαμβάνουν υπόψιν την επιπλέον αξία που μπορεί να πάρουν από την επένδυση τους σε Bittcoin, όταν το πιθανότερο είναι πως θα πάρουν δωρεάν πάλι ένα ισάριθμο ποσό από τo καινούργιο κρυπτονόμισμα που θα δημιουργηθεί από την διακλάδωση.

Ενώ όμως οι προγραμματιστές γνωρίζουν πως οι μηχανισμοί και οι πολιτικές της επερχόμενης διακλάδωσης θα διαφέρουν, οι επενδυτές από ότι φαίνεται ποντάρουν στα ίδια αποτελέσματα.  Ο Harry Yeh, διευθύνων σύμβουλος στην επενδυτική εταίρια κρυπτονομισμάτων Binary Financial, δήλωσε:

“Οι επενδυτές το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι πως θα πάρουν περισσότερα δωρεάν νομίσματα. Είναι τόσο απλό.”

Και αυτοί οι επενδυτές δεν είναι καινούριοι στα κρυπτονομίσματα (ή στο εμπόριο γενικότερα), αλλά αντιθέτως τις περισσότερες φορές είναι εδραιωμένοι και έμπειροι εμπόροι.  Ο Ronnie Moas, ιδρυτής της εταιρίας Standpoint Research, για παράδειγμα, συμφωνεί με την άποψη του Υeh, δηλώνωντας:

“Δεν βλέπω την επένδυση στο Bitcoin ώς ρισκοβόρα, ιδίως αν κρατήσει κανείς τα νομίσματα από τις διακλαδώσεις.”

Πολλοί υποστηρίζουν πως οι νέοι επενδυτές βουτάνε στα βαθιά. Τα κρυπτονομίσματα δεν λειτουργούν σαν τις άλλες αγορές, πράγμα που σημαίνει πως στον ήδη υψηλού ρίσκου κόσμο των πειραματικών περιουσιακών στοιχείων, το ρίσκο είναι απλώς πιό πολύ ρίσκο.

“Ιστορικά, υποθέτει κανείς πως αν έχεις ένα νόμισμα και σπάσει στα δύο, τότε και τα δύο νομίσματα θα χάνανε την αξία τους. Όμως οι παραδοσιακοί κανόνες των οικονομικών δεν ισχύουν στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. ” δηλώνει ο Yeh.

Αν λάβουμε υπόψιν μας την διάσπαση του δικτύου του Ethereum το προηγούμενο καλοκαίρι, η οποία δημιούργησε δύο ανταγωνιζόμενα νομίσματα, η ιστορία δείχνει πως οι διακλαδώσεις έχουν ώς αποτέλεσμα την δημιουργία περισσότερης αξίας.

Ενώ η αξία του Ethereum και του Ethereum Classic (το νέο νόμισμα) αρχικά πέσανε μετά την διάσπαση, η αγορά του Ethereum επανήλθε σχετικά εύκολα, και την συγκεκριμένη στιγμή αξίζει περίπου $32 δις δολάρια, ενώ αυτή του Ethereum Classic αξίζει λίγο παραπάνω από $1 δις.

“Η ιστορία έχει δείξει πως, κάθε φορά που συνέβει μία διάσπαση, οι άνθρωποι παίρνουν περισσότερα νομίσματα, και αυτά τα νομίσματα μπορούν να συναλλαχθούν έπειτα,” συμπληρώνει ο Yeh.

Το αποτέλεσμα είναι πως οι επενδυτές ποντάρουν πως αν αγοράσουν περισσότερα bitcoins, μία επικείμενη διακλάδωση θα οδηγήσει τις τιμές πιό ψηλά, ταυτόχρονα λαμβάνοντας τα καινούργια νομίσματα αποφέρωντας τους ένα πιό διαφοροποιημένο πορτφόλιο.