Το 2017, ο κόσμος του gaming θα δημιουργήσει $110 δις δολάρια σε κέρδη παγκοσμίως, με 2.3 δις ανθρώπους να παίζουν βιντεοπαιχνίδια καθημερινά σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και συσκευές. Το mobile gaming από μόνο του, έχει την μερίδα του λέοντος με περίπου 42% της παγκόσμιας αγοράς να του ανήκει. Όμως, παρά τα μεγάλα κέρδη της βιομηχανίας, μόνο 4.000 επαγγελματίες παίκτες (πάνω κάτω) αποκομούν έσοδα από αυτήν.

Το σύγχρονο gaming έχει φτάσει σε ένα βαθμό το οποίο δεν είναι πιά μόνο παιχνίδι. Τα online βιντεοπαιχνίδια, η εικονική πραγματικότητα (VR) και τα e-sports δημιουργούν ένα οικοσύστημα όπου οι παίκτες μπορούν να εξατομικεύσουν την εμπειρία τους με τα παιχνίδια. Οι εταιρίες της βιομηχανίας, δίνοντας στους παίκτες τα εργαλεία για να κάνουν μοναδικές τις στιγμές που περνάνε μέσα σε ένα παιχνίδι, εξασφαλίζουν πως θα συνεχίζουν να παίζουν και να ξοδεύουν χρήματα ακόμα περισσότερο.

Το Dmarket.io είναι η πρώτη αποκεντρωμένη πλατφόρμα αγοροπωλησιών, η οποία επιτρέπει στους παίκτες να πουλήσουν ή να αγοράσουν εικονικά αντικείμενα από τα παιχνίδια που παίζουν, παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Dmarket.io, μόνο το 6% των παικτών, δηλαδή περίπου 140 εκατομμύρια παίκτες, φέρνουν κέρδη περίπου $3 δις δολάρια μέσω του εμπορίου εικονικών αντικειμένων. Οι μεγαλύτερες εταιρίες στον τομέα αυτό είναι η Steam, η Opskins και η skins.cash. Η Dmarket.io θέτει το ερώτημα, γιατί το υπόλοιπο 94% των παικτών, ή περίπου 2.16 δις, δεν ασχολούνται καθόλου με το εμπόριο αυτό;

Μιλώντας σε ένα συνέδριο Blockchain στο Λονδίνο, ο Volodymyr Panchenko, ιδρυτής και CEO της Dmarket.io, δήλωσε πως κάθε λεπτό που οι παίκτες ξοδεύουν σε ένα παιχνίδι, λαμβάνουν εικονικά αγαθά, όπως μία στίβα κρυστάλλων, ένα εξωτικό αυτοκίνητο ή ακόμα και ένα πλυντήριο.

“Δεν υπάρχει τρόπος για να εμπορευτούν αυτά τα αντικείμενα με τους δισεκατομμύρια άλλους παίκτες στον κόσμο,” είπε ο Panchenko, συμπληρώνοντας “Φανταστείτε πως υπάρχει μία κρυφή οικονομία, συγκεντρωμένη μέσα στα δισεκατομμύρια καλώδια, αντικείμενα, αποθήκες και παρασκευαστικά κέντρα, αλλά είναι τεχνολογικά περιορισμένη στο εμπόριο.”

Ήταν αυτό το κενό στην αγορά που ενέπνευσε την δημιουργία της Dmarket.io και τησ πλατφόρμας συναλλαγών που επιτρέπει στους παίκτες να πουλήσουν ή να αγοράσουν οποιοδήποτε εικονικό αντικείμενο από οποιοδήποτε βιντεοπαιχνίδι. Το τελικό αποτέλεσμα δεν ήρθε έυκολα, και ήταν σχεδόν αδύνατον να ολοκληρωθεί, εξηγεί ο Panchenko. Το πρώτο βήμα ήταν να συγχρονίσουμε όλες τις βάσεις δεδομένων ταυτόχρονα με όλα τα βιντεοπαιχνίδια, τους προγραμματιστές και τους εκδότες. Το δεύτερο βήμα, μετά την μετατροπή του ενός εικονικού αντικειμένου σε εμπορεύσιμο αγαθό, ήταν να βρούμε έναν τρόπο να επαληθεύεται η ιδιοκτησία του από ένα φυσικό πρόσωπο.

“Προφανώς, εδώ είναι που έρχεται η μαγεία του blockchain,” λέει ο Panchenko.

Μέσω της Dmarket.io, οι παίκτες θα μπορούν να εμπορεύονται οποιοδήποτε εικονικό αντικείμενο από οποιοδήποτε βιντεοπαιχνίδι, μέσω οποιαδήποτε πλατφόρμας. Μέσω του ΑΡΙ του blockchain της Dmarket.io, η αγορά θα συνδέσει τους προγραμματιστές παιχνιδιών δίνοντας στους παίκτες την δυνατότητα να εισέρθουν στην παγκόσμια οικονομία με τα εικονικά τους αντικείμενα.

Όμως, αυτή η εξέλιξη δεν θα επηρρεάσει μόνο τον κόσμο του gaming, αλλά επίσης και τις ζωές όλων. Σύμφωνα με τον Panchenko, σε πέντε χρόνια, όταν κάποιος αναζητεί να αγοράσει ένα αντικείμενο online, τα αποτελέσματα δεν θα είναι μόνο από καταστήματα, αλλά και από εικονικά παιχνίδια.

“Πολλοί σχεδιαστές μόδας τώρα δημιουργούν ειδικές σειρές για καταστήματα λιανικής, οι οποίες είναι πολύ ελκυστικές και πουλάνε καλά,” προσθέτει ο Panchenko. “Σε πέντε χρόνια, κάποιος θα μπορεί να αγοράσει ένα ζευγάρι πολυτελών παπουτσιών για ένα δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι, το οποίο θα είναι αποθηκευμένο στο blockchain.”

Επιπλέον, οι αγοραστές και οι εμπόροι θα μπορούν να δούνε πόσα αντικείμενα είχαν δημιουργηθεί, δηλαδή το πόσο σπάνιο είναι. Για τον Panchenko, το blockchain δεν θα αλλάξει μόνο τον κόσμο του gaming αλλά και όλη μας την ζωή.

“Πιστεύω πως σε 10 χρόνια θα είναι λιγότερες οι βιομηχανίες που δεν θα έχουν blockchain από αυτές που έχουν. Αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πολλοί οι επιχειρηματίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτόν τον κόσμο”. 

Η πρώτη έκδοση (alpha) του Dmarket.io θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στον Οκτώβριο. Η Dmarket.io έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσό των $10.9 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω μίας προπώλησης 4 ημέρων που έκανε τον Αύγουστο.