H αποκάλυψη πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει απαγορέψει -ή έστω σημαντικά περιορίσει- την λειτουργία των χρηματιστηρίων Bitcoin εντός της χώρας, έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων την τελευταία εβδομάδα, και έχει οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές. Όμως, όπως πολλοί άνθρωποι επισημάνανε στο Twitter, η Κίνα έχει ένα μεγάλο ιστορικό απαγορέυσεων ακόμα και των πιό περίεργων πραγμάτων, οπότε δεν πρέπει να αποτελέι έκπληξη πως η κυβέρνηση της επιβάλλει περιορισμούς σε μία τεχνολογία που απειλεί τον έλεγχο της οικονομίας. Σε αυτό το πνεύμα, σας παραθέτουμε 7 ακόμα γελεία πράγματα που έχουν απαγορευθεί στην Κίνα, εκτός από τα bitcoin χρηματιστήρια.

Περίεργα Κτήρια

Η Κινέζικη αρχιτεκτονική είναι περισσότερο γνωστή για τα ιστορικά της κτίσματα, όπως την Απαγορευμένη Πόλη και το Σινικό Τοίχος. Όμως, η Κίνα είναι επίσης η πατρίδα πολλών μοναδικών μοντέρνων κτηρίων, συμπεριλαμβανομένου και ενός κέντρου τέχνης στο σχήμα μιάς τσαγίερας.  Οι τουρίστες όμως θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού για να βρούνε κτήρια που μοιάζουν με ρούχα, γιατί η Κίνα πέρυσι απαγόρευσε την “περίεργη” αρχιτεκτονική, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν πολλά “υπερμεγεθή, ξενοκεντρικά, περίεργα” κτήρια στην χώρα.

Διαδυκτιακά Ραντεβού

Το 2010, ο στρατός της Κίνας ανησυχούσε πως στρατιώτες διέρρεαν κυβερνητικά μυστικά μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση εξέδωσε μία σειρά αυστηρών κανονισμών που θα πρέπει να ακολουθούν οι στρατιώτες όταν χρησιμοποιούν το Ίντερνετ. Μέσα σε αυτούς τους κανονισμούς, συμπεριλαμβάνεται η γενική απαγόρευση στα διαδυκτιακά ραντεβού, καθώς και απαγόρευση στους στρατιώτες να κάνουν “νέους φίλους” μέσω των κοινωνικών μέσω δικτύωσης.

Dr.Seuss

Ο Theodor Geisel, ευρύτερα γνωστός ώς Dr. Seuss, έχει συγγράψει δεκάδες αγαπημένα παιδικά βιβλία. Όμως, επειδή τα βιβλία του συχνά περιγράφουν παιδιά να αμφιβάλλουν τις αρχές, η Κινεζική κυβέρνηση ερμήνευσε αυτήν την τάση ώς “πρώιμο Μαρξισμό”. Επακόλουθο ήταν οι νομοθέτες να απαγορεύσουν το βιβλίο Green Eggs and Ham από το 1965, με την απαγόρευση να ήταν σε ισχύ μέχρι και τον θάνατο του Geisel το 1991.

Ιστορική φαντασία

Λες και δεν ήταν αρκετό να απαγορεύσουν παιδική λογοτεχνία, οι νομοθέτες της Κίνας προσθέσαν και μία ολόκληρη κατηγορία στα πράγματα που έχει απαγορεύεσει η Κίνα. Το 2011, μια αναφορά κυκλοφόρησε ισχυρίζοντας πως το Κινεζικό Συμβούλιο για το Ραδιόφωνο, Κινηματογράφο και Τηλεόραση απαγόρευσε τις ταινίες που είχαν ώς θέμα ταξίδια στον χρόνο. Αυτό αποδείχτηκε πως δεν ήταν εν τέλη αλήθεια, αλλά το Συμβούλιο όντως απαγόρευσε από τους κινηματογραφικούς παραγωγούς την λανθασμένη απεικόνιση ιστορικών προσώπων, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα δούμε σύντομα τον Mao Zedong να κυνηγάει βρυκόλακες όπως έκανε ο Abraham Lincoln στην ταινία Abraham Lincoln: Vampire Hunter.

H λέξη “Jasmine” (γιασεμί)

Το 2011, επαναστατικές δυνάμεις στην Τυνησία εκδίωξαν τους δικτάτορες του κράτους στην μετέπειτα ονομαζόμενη “Jasmine Revolution.” Λίγο καιρό αργότερα, Κινέζοι αντιφρονούντες άρχισαν να ζητάνε μία Κινεζική Jasmine επανάσταση σε διαδυκτιακά φόρουμ. Ανήσυχοι από αυτή την εξέλιξη, αξιωματούχοι του Πεκίνου άρχισαν να απαγορεύουν την λέξη “jasmine” στα γραπτά μηνύματα, και οι ανθοπώλεις ενημερώθηκαν από την αστυνομία πως απαγορεύεται η πώληση γιασεμιού.

Brad Pitt

Εκτός από αρχιτεκτονικά στύλ και λέξεις, η Κίνα έχει και ιστορικό απαγόρευσης εισόδου στην χώρα σε διασημότητες του δυτικού κόσμου. Μία τέτοια διασημότητα που προκάλεσε την οργή της Κινεζικής κυβέρνησης ήταν και ο Brad Pitt, του οποίου η ταινία του 1997, Seven Years in Tibet (Επτά χρόνια στο Θιβέτ) παρουσίασε αρνητικά την Κινεζική επιβολή εξουσίας στην περιοχή. Η ιστορία αυτή όμως έχει αίσιο τέλος, μιάς και ο Pitt κατάφερε να αρθεί ο περιορισμός στο πρόσωπο του και να επισκευθεί την Κίνα πρίν από λίγα χρόνια. Νωρίτερα φέτος, ο Justin Bieber βρέθηκε επίσης στη λίστα πραγμάτων που απαγορεψε η Κίνα. Πολλοί απο εσάς σίγουρα έυχονται πως και η δική μας κυβέρνηση να έπερνε το ίδιο μέτρο.

Πολύπλοκα εταιρικά ονόματα

Πολλές λέξεις και φράσεις χάνοντε στην μετάφραση, με πολλούς να αναρωτιούντε τι ακριβώς θέλουν να μας πούνε Κινεζικές εταιρίες με ονόματα όπως ““Beijing Scared of Wife Technology Company” (Εταιρία φόβου της συζήγου του Πεκίνου) και “Shenyang Prehistoric Powers Hotel Management Limited Company” (Εταιρία προϊστορικών δυνάμεων διαχείρισης ξενοδοχείων της Σενγκγιάνγκ). Από ότι φαίνεται, η Κίνα συμφώνησε πως το όνομα “Υπάρχει Μία Ομάδα Νεαρών Ανθρώπων Με Όνειρα, Που Πιστέυουν Πως Μπορούν Να Κάνουν Τα Θαύματα Της Ζωής Με Την Καθοδήγηση Του Θείου Νιού Τεχνολογία Ιντερνετ” ήταν λίγο υπερβολικό για μία εταιρία παραγωγής προφυλακτικών. Η Κρατική Αρχή για την Βιομηχανία και το Εμπόριο άρχισε να απαγορεύει στις επιχειρήσεις από το να δηλώνουν περίεργα, πολύπλοκα ή υπερμεγεθή ονόματα, πριν από περίπου έναν μήνα.


[Heateor-SC]