Μια εταιρεία startup με επιχειρηματικό σχέδιο να προσφέρει υπηρεσίες πρόβλεψης αγορών, δανείστηκε από την ελληνική γλώσσα το όνομα Gnosis. Η εν λόγω εταιρεία, κατάφερε μέσα σε 9 (!) λεπτά από όταν άνοιξε την προπώληση νομισμάτων της να συγκεντρώσει εκατομύρρια και να αποκτήσει επενδυτικό κεφάλαιο σε χρόνο ρεκόρ. Όμως, πολλοί αμφισβητούν κατα πόσο η αξία των νομισμάτων που πούλησε μετά πέρασε στα χέρια των αρχικών επενδυτών.

Η αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) της Gnosis ξεκίνησε στις 14 Απριλίου του 2017, συγκεντρώνοντας 12 εκατομύρρια δολάρια σε χρόνο ρεκόρ, χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό τρόπο πλειστηριασμού του νομίσματος της, GNO.

H Gnosis έθεσε δύο προϋποθέσεις για να κλείσει η προπώληση. Είτε άμα θα πουλάγανε το ποσό των 250.000 Ether ή άμα πουλάγανε όλα τα διαθέσιμα νομίσματα τους. Όταν ξεκινούσε το ICO, όποια από τα δύο γινόταν πρώτο θα σηματοδοτούσε το κλείσιμο της προπώλησης, και όσο παιρνούσε ο χρόνος η τιμή των νομισμάτων θα μειωνόταν, όπως γίνετε στους Ολλανδικούς πλειστηριασμούς. Ο πλειστηριασμός ξαφνικά έκλεισε εντός λεπτών από την έναρξη του, το οποίο σημαίνει πως μόνο οι επενδυτές που προλάβαν μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να αγοράσουν νομίσματα GNO. Στο τέλος της πώλησης, η Gnosis αξιολόγησε τα νομίσματα GNO στα $29.85 το ένα, έχοντας συλλέξει 250.000 κρυπτονομίσματα Ether. Διαθέσαν 418,777 από τα νομίσματα GNO στους επενδυτές κρατώντας την μερίδα του λέοντος για την χρηματοδότηση της εταιρείας τους. Μία εβδομάδα μετά το τέλος της πώλησης, οι επενδυτές μπορούν να αρχίσουν να εμπορεύονται τα νέα τους νομίσματα στο χρηματηστήριο κρυπτονομισμάτων Poloniex.

H Gnosis σκοπέυει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του blockchain για να αλλάξει την κατάσταση στην πρόβλεψη αγορών. Όμως, ο τρόπος που εξελίχθηκε η προπώληση της, έπεσε έξω από τις προβλέψεις της, δημιουργώντας παράδοξο ώς προς την φύση της εταιρείας και έβαλε σε σκέψεις πολλούς από τους επενδυτές.

Σύμφωνα με ένα γράφημα που η εταιρεία Gnosis είχε προμηθεύσει σε υποψήφιους επενδυτές, είναι φανερό πως η Gnosis δεν είχε σκοπό να συγκεντρώσει κανένα κεφάλαιο στα πρώτα 9 λεπτά της πώλησης, και τελίκά μάζεψε εκατομύρρια. Το παράδοξο μεταξύ του τι έγινε και στο τι είχε προβλέψει η εταιρεία έκανε πολλούς επενδυτές να παραπονεθούν. Άλλωστε η Gnosis διατυμπανούσε πως ο λόγος ύπαρξης της και οι υπηρεσίες που θα πρόσεφερε θα κάνανε ακριβώς αυτό, καλές προβλέψεις.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Gnosis, Martin Köppelman δεν απάντησε σε κανένα από τα ομολογουμένως πολλά σχόλια χρηστών σε διάφορα social media. Το μόνο που ίσως μπορεί να  καθυσηχάσει τις ανησυχίες είναι η ομολογουμένη επιτυχία της προπώλησης καθώς και η δέσμευση της Gnosis να κλειδώσει τα νομίσματα των developers της για ένα χρόνο.