Το ίδρυμα του Bill και της Melinda Gates έχει υιοθετήσει το πρωτόκολλο ILP (Interledger Protocol) με το οποίο τρέχει το κρυπτονόμισμα Ripple, για να εξισώσει το οικονομικό πεδίο για 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι κάτω από το όριο της φτώχειας. Πολλοί από αυτούς για τον απλό λόγο πως δεν έχουν καμία πρόσβαση σε τραπζεικό λογαριασμό ή άλλες βασικές οικονομικές υπηρεσίες.

Το Ripple ώς κινητήρια δύναμη

Την Δευτέρα, το Ίδρυμα Gates έκδοσε το Mojaloop, ένα λογισμικό που μπορεί να προσφέρει έυκολη πρόσβαση σε ψηφιακές οικονομικές υπηρεσίες. Το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να το προσαρμόσουν και να το εφαρμόσουν στις ψηφιακές τους πλατφόρμες με μειωμένο κόστος και προσπάθεια. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Gates και αναπτύχθηκε από μία ομάδα οικονομικό-τεχνολογικών εταιριών, ανάμεσα τους και το Ripple.

To Mojaloop χρησιμοποιεί την τεχνολογία ILP του Ripple γιά να δημιουργήσει ένα επίπεδο διαδραστικότητας, το οποίο συνδέει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα ψηφιακά πορτοφόλια, με τους εμπόρους και διάφορες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το Ripple, αυτό θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες στην αγορά να κάνουν ψηφιακές συναλλαγές “ελεύθερα και ελαστικά” σαν να είναι μετρητά, βοηθώντας επίσης την ευρύτερη τοπική και εθνική τους οικονομία.

Ο Kosta Peric, αναπληρωματικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών του Ιδρύματος Gates, εξήγησε σε μία δήλωση του πως η έλλειψη διαδραστικότητας είναι από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπιζει ο φτωχός πλυθησμός, εμποδίζοντας τους από το να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά πορτοφόλια για να αποκτήσουν βασικές οικονομικές υπηρεσίες.

“Η διαδραστικότητα των ψηφιακών πληρωμών ήταν το δυσκολότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των οικονομικών υπηρεσιών. Με το Mojaloop, οι τεχνολογικοί μας εταίροι επιτέλους έχουν στα χέρια τους μία λύση που μπορούν να εφαρμόσουν σε οποιαδήποτε υπηρεσία, και καλούμε τις τράπεζες και την βιομηχανία πληρωμών να εξερευνήσει και να δοκιμάσει αυτό το εργαλείο.”

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο blog του Ripple, o διευθυντής Τεχνολογίας του, Stefan Thomas, πρόσθεσε πως το Mojaloop έχει την προοπτική να συστήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ψφιακή οικονομία:

“Δίνοντας την δυνατότητα στους φτωχότερους να κάνουν πληρωμές σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, χρησιμοποιόντας ένα ψηφιακό πορτοφόλι, έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από απλώς να τους δώσει πρόσβαση στις τοπικές τους οικονομίες. Έχει την προοπτική να φέρει εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στην ασφάλεια που προσφέρει η παγκόσμια ψηφιακή οικονομία. Είναι τιμή μας να είμαστε μέρος αυτόυ του εγχειρήματος.”