Ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων θέλουν να διορθώσουν τα σφάλματα του διαδυκτίου, κάνοντας το αποκεντρωμένο. Αναμεταξύ τους είναι ο Sir Tim Berners-Lee, πατέρας του world wide web, το Mozilla Foundation, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στηρίζει τον Firefox browser,  και ο Richard Hendricks, πρωταγωνιστής στην σειρά Silicon Valley του αμερικάνικου καναλιού ΗΒΟ.

Αλλά τι είναι αυτά που προσπαθούν να διορθώσουν στο διαδύκτιο, και δεν είναι ήδη αποκεντρωμένο εδώ που τα λέμε;

Το διαδύκτιο είναι αποκεντρωμένο εκ φύσεως, και όντως δεν ανήκει σε κανέναν. Αλλά, κοιτάζοντας την μεγάλη εικόνα, βλέπουμε μεγάλες κεντρικές υπηρεσίες να υποστηρίζουν κρίσιμα κομμάτια του, όπως το web hosting, το cloud computing, τις υπηρεσίες DNS, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης. Αυτές οι υπηρεσίες εξαρτώνται σε πορους που είναι συγκεντρωμένοι σε έναν περιορισμένο αριθμό φυσικών και εικονικών εξυπηρετητών (servers). Αυτή η προσέγγιση, διευκολύνει τις εταιρίες να συντηρήσουν και να έχουν εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.

Όμως, αυτή η αρχιτεκτονική κεντροποίησης έχει δημιουργήσει προβλήματα. Αν οι servers αυτών των οντότητων πέσουν, χάνουμε την πρόσβαση σε σημαντικές λειτουργίες. Αν προσβληθούν από hackers, χάνουμε τα δεδομένα μας. Αν αποφασίσουν να κερδοσκοπήσουν από τα δεδομένα μας μέσω παράνομων οδών, ή να τα κοινοποιήσουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες, το πιθανότερο είναι πως δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αν αποφασίσουν να λογοκρίνουν ή να δώσουν προτεραιότητα σε περιεχόμενο βασισμένο στα ενδιαφέροντα τους, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό.

Εν ολίγοις, έχουμε εμπιστευθεί αυτές τις οντότητες με πολύ εξουσία, και έχουν γίνει πολύ μεγάλες για να αποτύχουν.

Σε ένα πλήρως αποκεντρωμένο διαδύκτιο, αντί για έναν ή λίγους οργανισμούς να ελέγχουν το σύστημα, μία κοινότητα χρηστών και ένα δίκτυο ανεξάρτητων μηχανημάτων θα κατείχε και θα τροφοδοτούσε αυτές τις ζωτικές υπηρεσίες. Αυτό θα τις έκανε πιό ανθεκτικές σε σφάλματα και επιθέσεις, ενώ θα εξασφάλιζε πως καμία οντότητα θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για δικούς τους σκοπούς.

Πολλοί ειδικοί πιστέυουν πως το blockchain είναι το κλειδί για να λυθεί ο γρίφος του αποκεντρωμένου διαδυκτίου. Ήδη, πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain για να δημιουργήσουν αποκεντρωμένες εκδόσεις βασικών διαδυκτιακών υπηρεσιών.

Αποκεντρωμένο web hosting

Οι επιθέσεις DDoS έχουν γίνει το αγαπημένο εργαλείο για τους κυβερνοεγκληματίες που θέλουν να ρίξουν μία ιστοσελίδα. Και είναι σχετικά έυκολο να πραγματοποιηθούν σε κεντρικά συστήματα. Το μόνο που πρέπει να κάνει ένας εισβολέας είναι να συγκεντρώσει αρκετή ισχύ και να την κατευθύνει προς τους web servers στους οποίους φιλοξενείται ο στόχος τους. Η στοχοποιημένη ιστοσελίδα θα πρέπει να αυξήσει την υπολογιστική της ισχύ για να καταφέρει να μείνει “στον αέρα”, και αυτή η πρακτική κοστίζει στις επιτιθέμενες εταιρίες εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Οι πλατφόρμες βασισμένες σε Blockchain αποτρέπουν τις επιθέσεις DDoS αντικαθιστώντας τις κεντρικές υπηρεσίες με χιλιάδες κόμβους, με τον καθένα να εξυπηρετεί ένα κομμάτι της ιστοσελίδας. Επακόλουθως, οι εισβολείες δεν έχουν έναν στόχο να επιτεθούν αλλά χιλιάδες.

Ένα παράδεισμα είναι η Gladius, μία blockchain startup ετιαρία θα δημιουργήσει ένα αποκεντρωμένο σύστημα διανομής περιεχομένου και αποτροπής επιθέσεων DDoS. Η Gladius θα χρησιμοποιεί το blockchain για να διανέμει αρχεία και πόρους σε χιλιάδες υπολογιστές, οι οποίοι θα μοιράζονται το δίκτυο της. Όταν οι χρήστες θα εγγράφούν στο δίκτυο της Gladius, θα μπορούν να ενοικιάσουν τον υπολογιστή τους (όταν δεν τον χρησιμοποιούν) στην εταιρία, με σκοπό την χρήση τους για φιλοξενία ιστοσελίδων, και να παραλάβουν κρυπτονομίσματα σε αντάλλαγμα.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο μοντέλο της Gladius. Αρχικά, αφαιρεί την ανάγκη χρήσεως κεντρικών αποθηκευτικών τοποθεσιών, κάνοντας τις επιθέσεις DDoS σχεδόν πολύ πιό δύσκολο να πετύχουν, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το κόστος της φιλοξενίας ιστοσελίδων. Έπειτα, μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα των ιστοσελίδων, φέρνωντας τις αποθηκευμένες εκδόσεις των σελιδών πολύ πιό κοντά στους επισκέπτες. Τέλος, δημιουργεί κίνητρο για τους χρήστες να ενοικιάσουν τους υπολογιστές τους όταν δεν τους χρησιμοποιούν.

Αποκεντρωμένες DNS

Το Nebulis, είναι ένα εγχείρημα δημιουργίας ενός αποκεντρωμένου συστήματος DNS. Οι υπηρεσίες DNS είναι βασικές σε χρήστες και επιχειρήσεις για να παρέχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες. Όταν πατάτε την διεύθυνση μίας ιστοσελίδας στον browser σας, ένας DNS server μεταφράζει αυτό το όνομα σε μία διαδυκτιακή διεύθυνση (ΙΡ), και σας συνδέει με αυτήν.

Πέρυσι, μία επίθεση στους servers της Dyn, η οποία είναι μία μεγάλη πάροχος υπηρεσιών DNS, προκάλεσε την αδυναμία σύνδεσης στο διαδύκτιο για μεγάλες περιοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αποκόβωντας τους χρήστες από σημαντικές υπηρεσίες όπως το PayPal, το Github, και το App Store.

Η Nebulis σκοπεύει να αποτρέψει τέτοιου είδους επιθέσεις με το να αποθηκεύει, να αναβαθμίζει και να μεταφράζει τα DNS σε ένα Ethereum blockchain. Έτσι, οι hackers δεν θα μπορούν να διακόπτουν την πρόσβαση σε DNS υπηρεσίες κάνοντας επίθεση στους servers τους. ΄

Αποκεντρωμένη αποθήκευση δεδομένων

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος τις κεντρικές διαδυκτιακές υπηρεσίες, αναγκάζεται να τις εμπιστευτεί με τα δεδομένα του. Αλλά πολλά μπορεί να πάνε στραβά με αυτό. Ένα παράδειγμα ήταν η μεγάλη παραβίαση προσωπικών δεδομένων που υπέστει η Yahoo το 2013, η οποία έδωσε στους hackers στοιχεία για πάνω από 3 δισεκατομμύρια λογαριασμούς. Πιό πρόσφατα, μία άλλη παραβίαση στην εταιρία Equifax έδωσε πρόσβαση στους hackers στα προσωπικά δεδομένα πάνω από 143 εκατομμυρίων ανθρώπων. Και στις δύο περιπτώσεις, οι hackers απέκτησαν πρόσβαση μέσω των εταιριών.

Αλλά οι hackers δεν είναι οι μόνοι για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε. Οι εταιρίες που αποθηκεύουν τα δεδομένα σας μπορεί να τα συγκεντρώνουν για τους δικούς τους επιχειρηματικούς σκοπούς, μπορεί να τα μοιράστουν με κυβερνητικούς οργανισμούς, ή μπορεί να τα πουλήσουν σε τρίτους χωρίς την συγκατάβαση σας.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήση blockchain είναι πως σας αφήνει να χρησιμοποιήσεται εφαρμογές αλλά ταυτόχρονα να κρατάτε την ιδιοκτησία των δεδομένων σας. Με την αποθήκευση των δεδομένων σε ένα διανεμημένο δίκτυο, οι εφαρμογές blockchain αναιρούν την ανάγκη χρήσης κεντρικής αποθήκευσης και εξασφαλίζουν πως μόνο ο πραγματικός ιδιοκτήτης μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του.

Η ετιαρία Storj είναι μία αποκεντρωμένη έκδοση του Dropbox. Χρησιμοποιεί ένα blockchain για να χωρίσει τα αρχεία σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία μετά κρυπτογραφεί και διανέμει σε όλους τους κόμβους που συμμετέχουν στο δίκτυο της. Οι άνθρωποι που κάνουν τον αποθηκευτικό χώρο των υπολογιστών τους διαθέσιμο στο δίκτυο της Storj λαμβάνουν κρυπτονομίσματα ώς ανταμοιβή. Η Storj λύνει δύο συγκεκριμένα προβλήματα. Πρώτα, εξασφαλίζει πως τα αρχεία σας δεν είναι αποθηκευμένα σε μία κεντρική τοποθεσία, όπου ένας πάροχος ή πιθανός κυβερνοεγκληματίας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Έπειτα, αυξάνει την ταχύτητα πρόσβασης στα αρχεία σας, επιτρέποντας στους χρήστες να κατεβάσουν τα αρχεία τους ταυτόχρονα από πολλές τοποθεσίες.

Οι εταιρίες CryptaMail και SwiftMail εφαρμόζουν την ίδια πρακτική για να στέλνουν και να λαμβάνουν emails. Οι υπηρεσίες αυτές κρυπτογραφούν τα μηνύματα και τα αποθηκεύουν σε ένα blockchain. Μόνο ο παραλήπτης του ενός μηνύματος θα έχει τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης.

Υπάρχουν και αποκεντρωμένα site κοινωνικής δικτύωσης όπως το onG.social και Indorse, τα οποία αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών σε blockchain και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μεσω smart contracts, κάνοντας το αδύνατον για τον πάροχο των υπηρεσιών να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά. Οι χρήστε επιλέγουν πως θα κοινοποιήσουν τα δεοδμένα τους στο δίκτυο και λαμβάνουν κρυπτονομίσματα ώς ανταμοιβή για την προσθήκη αξίας στο δίκτυο.

Βάζοντας όλα τα κομμάτια μαζί

Ένα πλήρως αποκεντρωμένο διαδύκτιο θα έχει και αυτό τις δικές του δυσκολίες, αλλά υπόσχεται να προσφέρει απρόσβλητες υπηρεσίες που δεν θα μπορούν να ανήκουν σε καμία οντότητα. Τα διανεμημένα δίκτυα δίνουν στους χρήστες πλήρης έλεγχο της ψηφιακής τους ζωής και εξασφαλίζουν ιδιωτηκότητα και ίση πρόσβαση. Αν ένα τέτοιο διαδίκτυο είναι στον ορίζοντα, η τεχνολογία blockchain θα είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του.