H startup εταιρία doc.ai συνεργάζεται με πανεπιστημιακούς ερευνητές πάνω σε μία πλατφόρμα blockchain όπου οι ασθενείς να μπορούν να “επισκεφτούν” έναν “ψηφιακό γιατρό” και να συζητήσουν σχετικά με την υγεία τους.

Στις 24 Αυγούστου, η doc.ai ανακοίνωσε πως έχει αναπτύξει μία τεχνολογική πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνολογία blockchain, η οποία επεξεργάζεται και αναλύει τον ανεπτυγμένο λόγο. Την πλατφόρμα οραματίστηκαν και δημιουργήσαν ερευνητές των πανεπιστημίων του Stanford και του Cambridge.

Ο στόχος της εταιρίας είναι να βοηθήσει επιχειρήσεις υγείας να βελτιώσουν την νοσηλεία και συνολική εμπειρία των ασθενών τους, με την χρήση ενός ανεπτυγμένου συστήματος ηλεκτρονικού διαλόγου. Μέσω της, σχεδιασμένης ειδικά για τον κάθε ασθενή, συνομιλίας με τον “ψηφιακό γιατρό”,  θα συλλέγονται στοιχεία τα οποία θα επιτρέπουν σε καλύτερη και γρηγορότερη διάγνωση. Οι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν ερωτήσεις στον “ψηφιακό γιατρό” σχετικές με την υγεία, όπως “Πόσο σίδηρο χρειάζεται να παίρνει καθημερινά ο οργανισμός μου;” ή “Πως μπορώ να μειώσω την χοληστερίνη μου μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες;” ή ακόμα και πιό πολύπλοκες ερωτήσεις όπως “Γιατί το επίπεδο της γλυκόζης μου ήταν 100 πρίν μία εβδομάδα και τώρα είναι 93;”

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχει μία έλλειψη 7 εκατομμυρίων σε επαγγελματίες του κλάδου της υγείας, με αυτό να είναι ένα νούμερο που ανεβαίνει καθημερινά. Υπάρχει ολοένα και πιο αυξημένη πίεση προς τους γιατρούς, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνεχείς ανάγκες των ασθενών τους αλλά και να παραμένουν ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις στην θεραπεία, την περίθαλψη, αλλά και στην φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, η εκπαίδευση επαγγελματιών στον χώρο της υγείας χρειάζεται πολλά χρόνια μάθησης και εμπειρίας.

Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το σύστημα doc.ai θα μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές από αυτές τις δυσκολίες, ενώ ταυτόχρονα, βελτιώνοντας την περίθαλψη θα παρέχει μία καλύτερη συνολική εμπειρία.

“Δίνουμε την δυνατότητα στα αποτελέσματα εξετάσεων να επικοινωνούν άμεσα με τους ασθενείς, μέσω της χρήσης ανεπτυγμένης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με ιατριοδικαστικά δεδομένα και ενός αποκεντρωμένου blockchain. Οραματιζόμαστε επιπλέον δυνατότητες για την χρήση αυτής της τεχνολογίας από γιατρούς, ασθενείς και ιατρικά ινστιτούτα.” δηλώνει ο Walter De Brouwer, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της doc.ai.

Σύμφωνα με την doc.ai, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να παρέχει απαντήσεις στους ασθενείς, δίνοντας επίσης την δυνατότητα περαιτέρω ανάλυσης της κάθε απάντησης.

Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη

Η doc.ai φυσικά και δεν είναι η μόνη εταιρία που θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο της υγείας. Εταιρίες όπως η ΙΒΜ, η Alphabet Inc.(Google) και η NVIDIA ήδη χρησιμοποιούν τις ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να παρέχουν σε γιατρούς επιπλέον όπλα για την καταπολέμιση των νόσων.

Η ΙΒΜ έχει δημιουργήσει εδώ και λίγα χρόνια έναν ύπερ-υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, τον Watson. Στόχοι του είναι η ανακάλυψη νέων φαρμάκων, και προσεγγίσεις στην ανοσοθεραπεία. Ο Watson έχει στην μνήμη του 25 εκατομμύρια ιατρικά κείμενα, πάνω από 1 εκατομμύριο άρθρα από ιατρικά περιοδικά, ιατρικά αρχεία από 4 εκατομμύρια ασθενείς και τέλος, όλες τις φαρμακευτικές πατέντες από το 1861. Το σύστημα ανανεώνεται τακτικά με όλα τα νεότερα ιατρικά και ερευνητικά δεδομένα. Ενώ ξεκίνησε σαν πιλοτικό πρόγραμμα, ο Watson γρήγορα εξαπλώθηκε σε χρήση, όταν πρότεινε μία καινούργια μέθοδο θεραπείας. Η θεραπεία είναι ήδη σε δοκιμαστικά στάδια από μία ερευνητική ομάδα της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer.

H Verily, μία θυγατρική της Alphabet, κατάφερε να χρησιμοποιήσει εικόνες από τις κόρες των ματιών για να εντοπίσει σημάδια κινδύνου σε καρδιοπαθεις. Συνδυάζωντας δεδομένα από σχεδόν 300.000 ασθενείς, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπόρεσε να εντοπίσει στις εικόνες σημάδια ηλικίας, φύλλου, πίεσης και σάκχαρου, και χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει ένα έγγραφο, στο οποίο ισχυρίζονται πως το επίπεδο ακρίβειας των αποτελεσμάτων τους είναι ισάξιο με το επίπεδο αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος. Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και για την πρόληψη της τυφλότητας.

Η HeartFlow είναι μία εταιρία ιατρικής τεχνολογίας, η οποία χρησιμοποιεί επεξεργαστές γραφικών της Nvidia για να δημιουργήσει μία τρισδιάστατη απεικόνιση της καρδιάς ενός ασθενή, με στόχο την πρόληψη καρδιακών ασθενειών. Οι σύγχρονες μεθόδοι για την διάγνωση τέτοιων ασθενειών περιλαμβάνουν επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες και επίσης κοστίζουν αρκετά. Η εναλλακτική λύση της HeartFlow’s χρησιμοποιεί ακτινογραφίες και βαθιά μάθηση για να δημιουργήσει μία τρισδιάστατη εικόνα της καρδιάς, η οποία μπορεί να παρέχει λεπτομερής απεικονίσεις της κυκλοφορίας του αίματος και πιθανών εμφράξεων.