Οι υποανάπτυκτες γωνίες του κόσμου μπορεί να είναι οι πιό υποσχόμενες περιοχές για την οικοδόμηση εξελιγμένων κοινωνιών.

Η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης πολλοί υποστηρίζουν. Κατά την διάρκεια ζωής όλης της ανθρωπότητας έως τώρα, πολλές φορές χρειάστηκαν δυναμικές προσεγγίσεις και καινοτομίες πέραν από την φαντασία για να φτάσουμε στον κόσμο που ζούμε σήμερα. Μία τέτοια προσέγγιση μπορεί κάποιος να πεί με σιγουριά πως είναι το Βlockchain, το οποίο αναγνωρίζεται από την κοινωνία ώς η ανάγκη για πρόοδο. Δεν είναι δύσκολο να βρεί κανείς ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα που να έχουν πέσει μέσα σε κενά της κοινωνίας. Το οικονομικό σύστημα είναι ραγισμένο και έχει εμπνέυσει την κάθετη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο η τεχνολογία Blockchain είναι ικανή να φέρει.

Η σχετική ασφάλεια που τα εξελιγμένα κράτη απολαμβάνουν επίσης επιτρέπει και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Συχνά, οι εφευρέσεις γίνονται για να λυθούν προβλήματα και να επιφέρουν κέρδη, αλλά μερικές φορές αυτές οι καινοτομίες μπορεί να μετατραπούν σε έργα που αλλάζουν τον τρόπο ζωής ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για παράδειγμα, όταν το 1893 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά η χρήση της ηλεκτρικής λάμπας, ήταν μία μεγάλη στιγμή που για πάντα άλλαξε τον κόσμο. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η τεχνολογία Blockchain θα έχει το ίδιο αντίκτυπο.

Τα συστήματα που βασίζονται σε Blockchain μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές άλλες τεχνολογίες όπως την τεχνητή νοημοσύνη και το Διαδύκτιο των Πραγμάτων, παράλληλα με εμπορικές εφαρμογές. Οι καινοτομίες σαν την τεχνολογία Blockchain, τείνουν να ακολουθούν μία συγκεκριμένη εξέλιξη. Χρειάζονται από τα πιό ανεπτυγμένα κια πλούσια κράτη να αναπτύξουν καινοτόμα έργα και να προσφέρουν χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση τους. Όμως, αυτά τα έργα είναι συνήθως πιό αποτελεσματικά όταν αναπτύσσονται κάπου αλλού.

Τα καλύτερα μέρη για να δοκιμαστούν αυτά τα έργα, είναι κατά αντίφαση, υποανάπτυκτες τοποθεσίες που έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη να αποκομήσουτν από τεχνολογικές αναβαθμίσεις, βοηθώντας την υποδομή τους. Όπου υπάρχει έλλειψη δομής, υπάρχει ευκαιρία για το χτίσιμο κάτι νέου και αποτελεσματικού. Υπό αυτή την έννοια, τα υποανάπτυκτα κράτη αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αρχιτέκτονες του Blockchain.

Πολλά έργα ήδη έχουν ξεκινήσει σε λιγότερο προνομιακές κοινότητες. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, ξεχωρίζουν όμως τα έργα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που μεσω της τεχνολογίας Blockchain έχουν βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Στο μέλλον προβλέπεται πως τα μέρη του κόσμου που σήμερα είναι στιγματισμένα ώς υποανάπτυκτα θα ωφεληθούν περισσότερο από την ανάπτυξη του Blockchain. Και αυτό λόγω του ότι αντί η ανάπτυξη να γίνει προς όφελος των λίγων προνομιούχων, η τεχνολογία Blockchain έχει να κάνει με την δημιουργία αποκεντρωμένων συστημάτων που λειτουργούν ως βασικές υποδομές για ολόκληρο το σύνολο. Και η ειρωνία είναι πως οι περιοχές που έχουν την περισσότερη διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας είναι αυτές που ζητάνε και χρειάζονται περισσότερο ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης.