Τα μετρητά είναι ακριβά. Σε όλο τον κόσμο, χώρες οι οποίες δεν έχουν το δικό τους νόμισμα συχνά αναγκάζονται να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να μπορούν να χρησιμοποιούν τα μετρητά μίας άλλης χώρας. Όμως, ακολουθώντας την νέα τάση της εποχής, πολλές χώρες αρχίσαν να κοιτάνε προς τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων για λύσεις.

Παλαιστίνη

Μετά την συμφωνία που έγινε στο Όσλο το 1993, εφαρμόστηκε στην Παλαιστίνη ένα πολιτικό σύστημα, δημιουργήθηκε η Παλαιστινιακή Οικονομική Αρχή, οι Παλαιστίνιοι μπορέσαν να εκδόσουν διαβατήρια και επιτέλους, το 2015, τα Ηνωμένα Έθνη υψώσαν την σημαία της Παλαιστίνης. Όμως η χώρα ακόμα δεν έχει το δικό της νόμισμα.

Μετά το τέλος της Βρετανικής “κηδεμονίας” στην Παλαιστίνη, οι κάτοικοι έχουν χρησιμοποιήσει διάφορα νομίσματα. Τα τρία κυριότερα νομίσματα σε χρήση μέσα στην Παλαιστίνη είναι το δολάριο των ΗΠΑ, το Ιορδανέζικο δινάριο και το καινούργιο Ισραηλινό νόμισμα σεκέλ. Τα δύο πρώτα χρησιμοποιούνται κυρίως για αγορές μεγαλύτερης αξίας, όπως αυτοκίνητα, σπίτια ή γή, ενώ το σεκέλ είναι αυτό που χρησιμοποιείται για καθημερινές συναλλαγές.

Αυτό συμβαίνει διότι ενώ το Πρωτόκολλο του Παρισίου το 1994 έδωσε στην Παλαιστίνη μία κεντρική τράπεζα, δεν έδωσε στην τράπεζα αυτή την δυνατότητα να εκδόσει το δικό της νόμισμα, αναγκάζοντας την εξάρτηση από την Ισραηλινή οικονομία.

Το Πρωτόκολλο Οικονομικών Σχέσεων, το οποίο αρχικά επρόκειτο να διαρκέσει μόνο 5 χρόνια αλλά είναι ακόμα σε ισχύ, είναι μία συμφωνία μεταξύ της Όργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Το πρωτόκολλο ουσιαστικά συγχωνέυει τις οικονομίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, με τον έλεγχο να παραμένει στο Ισραήλ. Αυτή ήταν μία διαπραγμάτευση κλειδί για να μπορούν οι Παλαιστίνιοι να συνεχίσουν να εργάζονται στο Ισραήλ.

Το πρωτόκολλο ρυθμίζει την φορολογία, την αγορά εργασίας, την γεωργία και την βιομηχανία. Το Ισραήλ λειτουργεί ώς διαμεσολαβητής για το εμπόριο της Παλαιστίνης και ρυθμίζει τους φόρους και το ΦΠΑ στα αγαθά που εισάγονται μέσω αυτού. Το σύστημα έχει δημιουργήσει ένα πλεονέκτημα για το Ισραήλ, με την χώρα να κάνει κατάχρηση για πολιτικούς λόγους, κρατόντας εισφορές και πληρωμές, και επιδρώντας αρνητικά στην οικονομία της Παλαιστίνης.

Η περίπτωση χρήσης ενός κρυπτονομίσματος

Χωρίς το δικό τους νόμισμα, η Παλαιστίνιοι δυσκολεύονται να ξοδεψουν και να κυκλοφορήσουν χρήματα. Τα περισσότερα καταστήματα δεν δέχονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ενώ η ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ, στίς 3 από τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι δυνατή μόνο με Ιορδανέζικα δινάρια, τα οποία μετά πρέπει να συναλλαχθούν με τα Ισραηλίτικα σεκέλ.

Η διαδικασία δεν είναι μόνο πολύπλοκη, αλλά και ακριβή. Η επίσημη εφημερίδα της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, Al-Hayat al-Jadida, εξήγησε πως η χώρα χάνει $1.6 δις δολάρια κάθε χρόνο λόγω του ότι δεν έχει το δικό της εθνικό νόμισμα. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις μεγάλες δυσκολίες, η Παλαιστίνη ανακοίνωσε πως ξεκινάει μία μελέτη για την χρήση ενός νομίσματος εμπνευσμένου από την τεχνολογία Blockchain. Στις αρχές του 2017, ο Azzam Shawwa, κυβερνήτης της Παλαιστινιακής Οικονομικής Αρχής, ανακόινωσε την πρόθεση της Παλαιστίνης να αναπτύξει ένα ψηφιακό νόμισμα μέσα στα επόμενα 5 έτη.

Ο Shawwa σημείωσε πως: “Αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να δούμε, θα αποκαλείτε Παλαιστίνια λίρα.”

Η Παλαιστινιακή Οικονομική Αρχή ακόμα εξετάζει τις επιλογές της. Ενώ η δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος μπορεί να είναι μία υποσχόμενη λύση, οι αρχές εξετάζουν και την περίπτωση υιοθέτησης 4 κρυπτονομισμάτων, με ένα από αυτά να είναι το κύριο. Οι επιπλοκές αυτή τη στιγμή με το Ισραήλ, και η αδυναμία των Παλαιστίνιων να εκδόσουν το δικό τους νόμισμα, κάνουν την λύση των ψηφιακών νομισμάτων πολύ ελκυστική.

“Αν εκτυπώσουμε το δικό μας νόμισμα, για να μπεί κάποιος στην χώρα θα χρειάζεται άδεια από τους Ισραηλινούς, οπότε ακόμα και αυτό είναι άλλο ένα εμπόδιο. Με τα ψηφιακά νομίσματα το πεδίο είναι τελείως διαφορετικό και για αυτό κοιτάμε προς εκεί,” δήλωσε ο Shawwa.

Ενώ οι Παλαιστίνιοι ήδη βρίσκονται σε διαδικασία δημιουργίας της λίρας τους, είναι ακόμα ασαφές κατά πόσο θα επηρρεάσει το Πρωτόκολλο του Παρισιού. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα δώσει στην χώρα την επιλογή να σφυρηλατήσει την ανεξαρτησία της σε ταυτότητα αλλά και σε ένα οικονομικό επίπεδο που μέχρι πριν δεν μπορούσε να έχει.

H περίπτωση χρήσης του Bitcoin παρουσιάζει πολλές δυσκολίες λόγω των τελών του, και του χρόνου που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μία συναλλαγή. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα κρυπτονομίσματα τα οποία προσφέρουν λογικές λύσεις σε δύσκολες περιπτώσεις χωρών που δεν έχουν το δικό τους νόμισμα. Μερικά από αυτά μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα η οποία είναι απαραίτητη για τις καθημερινές συναλλαγές, ενώ άλλα προσφέρουν ασφάλεια και ανωνυμία.

Ο Max Keiser έγραψε το 2013: “Η οικονομία της Παλαιστίνης είναι μία οικονομία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία δυστυχώς επωφελεί μόνο εξωτερικούς παράγοντες. Αν όμως το Bitcoin γινόταν το επίσημο νόμισμα τους, οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το οικονομικό τους πεπρωμένο και μέσω αυτόυ το εθνικό τους πεπρωμένο.”