Tι είναι το mining;

Tι είναι το mining;

Μία από τις βασικότερες ερωτήσεις που έχουν πολλοί άνθρωποι για το Bitcoin έχει να κάνει με τα ίδια τα νομίσματα. Ερωτήσεις για την αξία τους, την ασφάλεια τους και την ιστορία τους, όλες οδηγάνε σε μία βασική ερώτηση: από πού προέρχονται τα bitcoins;

Ενώ τα χρήματα που χρησιμοποιούμε όλοι και έχουμε συνηθίσει δημιουργούνται μέσω των κεντρικών τραπεζών, τα bitcoins δημιουγούνται μέσω της διαδικασίας του mining από τους Bitcoin miners. Περιληπτικά, οι miners διαθέτουν υπολογιστές, στους οποίους αναθέτουν τον υπολογισμό πολύπλοκων αλγορίθμων, με σκοπό το να ‘ανακαλύπτουν’ bitcoin blocks. Έπειτα, μετά την ανακάλυψη ενός block, αναγράφονται χρονολογικά σε αυτό οι συναλλαγές που γίνοντε, σε πραγματικό χρόνο. Τα blocks με την σειρά τους δεν είναι αποθηκευμένα σε έναν συγκεκριμένο υπολογιστή, αλλά είναι ταυτόχρονα αποθηκευμένα σε όλους τους υπολογιστές που κάνουν mining. Με αυτή την μέθοδο, τα πρακτικά των συναλλαγών είναι τρόπος του λέγειν “σκαλισμένα σε πέτρα”, και είναι πρακτικά αδύνατο να μεταβληθούν.

Χωρίς να μπούμε στα τεχνικά του θέματος, το να ανακαλυφθεί ένα block μοιάζει με ένα είδους λοταρίας. Για κάθε προσπάθεια να ανακαλυφθεί ένα καινούργιο block, που είναι βασικά μια τυχαία μαντεψιά για έναν τυχερό αριθμό, ένας miner πρέπει να ξοδέψει μια μικροσκοπική ποσότητα ενέργειας. Οι περισσότερες προσπάθειες αποτυγχάνουν και ο miner θα έχει ξοδέψει αυτή την ενέργεια άσκοπα. Μόνο μία φορά κάθε περίπου 10 λεπτά, κάπου στον κόσμο ο υπολογιστής ενός miner θα πετύχει διάνα, και ένα νέο block θα προστεθεί στο blockchain.

Αυτό επίσης σημαίνει πως κάθε φορά που ένας miner ανακαλύπτει ένα έγκυρο block, πρέπει στατιστικά να έχει κάψει πολύ ενέργεια συλλογικά για όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες. Αυτή η μέθοδος, η οποία αποκαλέιται ‘proof of work’ (απόδειξη εργασίας), είναι η καρδειά της επιτυχίας του Bitcoin.

Το proof of work δεν αφήνει τους miners να δημιουργήσουν bitcoins από το πουθενά, αλλά πρέπει να κάψουν αληθινή ενέργεια για να τα κερδίσουν, ανακαλύπτωντας blocks. H μέθοδος αυτή, κατά ένα τρόπο “εντοιχίζει” το ιστορικό του Bitcoin. Αν ένας εισβολέας θέλει να προσπαθήσει να αλλάξει τα στοιχεία μίας συναλλαγής που έγινε στο παρελθόν, θα πρέπει να ξανακάνει όλη την εργασία που έγινε από την στιγμή της συναλλαγής εκείνης, ανακαλύπτωντας ο ίδιος όλα τα blocks και αναγράφωντας όλες τις συναλλαγές που έγιναν μετέπειτα σε αυτά. Αυτό είναι όπως καταλαβαίνει κανείς παντελώς αδύνατο, μιας και η ανακάλυψη των blocks είναι μία τυχαία διαδικασία, και για αυτό λένε πως οι miners είναι αυτοί που ασφαλίζουν το δίκτυο του Bitcoin.

Ώς αντάλλαγμα για την εξασφάλιση του δικτύου, και ώς κίνητρο για την χρήση της ενέργειας, κάθε νέο block συμπεριλαμβάνει και μια ειδική συναλλαγή. Είναι αυτή η συναλλαγή που επιβραβεύει τον miner με καινούργια bitcoins, που είναι και ο τρόπος που τα bitcoins βγαίνουν σε κυκλοφορία. Όταν άρχισε να λειτουργεί το δίκτυο του Bitcoin, κάθε νέο block επιβράβευε τον miner που το ανακάλυπτε με 50 bitcoins, με αυτό το πόσο να διαιρείτε στα δύο κάθε τέσσερα χρόνια. Σήμερα, το κάθε νέο block περιέχει 12.5 καινούργια bitcoins. Μπορείτε να δείτε αυτό και επιπλέον στατιστικά σε αύτη την ιστοσελίδα. Επιπλέον, οι miners κρατάνε και οποιοδήποτε κόστος για εξόρυξη έχουν οι συναλλαγές που έχουν συμπεριλφθεί στα blocks τους.

Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει Bitcoin miner και να προσπαθήσει να κερδίσει αυτά τα νομίσματα. Όμως, η εξόρυξη Bitcoin γίνετε ολοένα και πιό δύσκολη με το πέρασμα του χρόνου, και σήμερα γίνετε μόνο από αφοσιωμένους επαγγελματίες με εξειδικευμένα υπολογιστικά μηχανήματα που κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ. Αυτά λέγονται mining rig.  Ακόμα και να έχετε το κεφάλαιο για να αγοράσετε ένα τέτοιο mining rig, από μόνη της η πιθανότητα να ανακαλύψετε εσείς ένα block είναι απειροελάχιστη, και για αυτό οι miners έχουν δημιουργήσει συνασπισμούς, όπου συνεισφέρουν όλοι υπολογιστική δύναμη σε ένα mining pool, και σε περίπτωση που κάποιος από το mining pool στο οποίο συνεισφέρουν ανακαλύψει το block, τότε παίρνουν και αυτοί ένα ποσοστό από τα κέρδη.

Εν ολίγοις, για να κάνει κάποιος σήμερα mining, πρέπει να ξέρει τι κάνει, και να είναι διατεθιμένος να επενδύσει πολύ χρόνο και χρήμα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να έχει πρόσβαση σε φτηνό ρεύμα και να βρεί ένα καλό mining pool στο οποίο να γίνει μέλος.