Τι είναι το Bitcoin;

Τι είναι το Bitcoin;

Για μερικούς, τα bitcoins θα φέρουν ένα μέλλον ελεύθερο από τα χρηματιστηριακά ινστιτούτα, στο οποίο οι συναλλαγές θα γίνοντε χωρίς δεσμούς σε κεντρικές τράπεζες. Κάποιοι άλλοι το βλέπουν απλά σαν μία ψηφιακή οντότητα με περίεργη προέλευση και αμφισβητούμενη αξία.

Αλλά τι είναι τo Bitcoin ακριβώς στην ουσία;

Σε τυπικές συζητήσεις το μόνο που χρειάζεται να ξέρει κάποιος για το Bitcoin είναι πως πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα. Όμως, είναι πολύ πιό πολύπλοκο από αυτό.  Βασικά δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά δύο. Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2009, όταν ένας άνθρωπος (ή ομάδα) με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto παρουσίασε μια πλατφόρμα (Bitcoin, με κεφαλαίο Β) η οποία φιλοξενεί ένα ψηφιακό νόμισμα (bitcoin, με πεζό b).

Η πλατφόρμα Bitcoin δημιουργήθηκε πάνω στην έννοια της απόδειξης εργασίας’ (proof of work) με τα δεδομένα που παράγοντε να κοστίζουν πολύ και χρειάζεται πολύς χρόνος για να παραχθούν, αλλά επίσης έιναι πολύ έυκολο να επαληθευθούν. Στη περίπτωση του Bitcoin, η απόδειξη εργασίας γίνεται μέσω της διαδικασίας της εξόρυξης (mining). Για να εξορυχθούνε τα bitcoin, υπολογιστές πρέπει να ολοκληρώσουν πολύπλοκους αλγόριθμους, βασικά κάνωντας όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς που χρειάζεται για να λυθούνε οι αλγόριθμοι, με αντάλλαγμα την έκδοση καινούργιων νομισμάτων. Αυτά τα νομίσματα αξίζουν όσο καθορίζει η αγορά, μέσω της προσφοράς και της ζήτησης.

Οι συναλλαγές συνδέονται σε μία διεύθυνση Bitcoin ενός χρήστη, η οποία αποθηκεύεται στον γενικό κατάλογο της πλατφόρμας Bitcoin, η οποία λέγεται Blockchain. Αν αυτή η διεύθυνση είναι συνδεδεμένη με έναν πραγματικό άνθρωπο, οι συναλλαγές μπορούν να αναχθούν πίσω σε αυτόν τον άνθρωπο. Αν δεν είναι φυσική οντότητα, τότε δεν μπορούν. Αυτή η σχετική ανωνυμία κάνει την πλατφόρμα ελκυστική για όσους επιθυμούν την ανωνυμία τους, ιδίως για αγορές μέσω του ιντερνετ.

Ένα από τα βασικότερα συστατικά του blockchain του Bitcoin είναι το γεγονός πως έιναι ένας ανοιχτός, διανεμημένος κατάλογος. Μέσω της διανεμημένης φύσης του καταλόγου, οι συναλλαγές επαληθεύονται με την συγκατάβαση του κάθε μέλους, προσφέρωντας ασφάλεια και εμπιστοσύνη χωρίς την επίβλεψη ενός τρίτου μέσου.

Το σημαντικότερο που χρειάζεται κάποιος να έχει στο νού του σχετικά με το τι είναι το Bitcoin (ή τα bitcoin) είναι το εξής: δεν υπάρχει μία και μόνο απάντηση. Το Bitcoin είναι μια πλατφόρμα που φιλοξενεί ένα ψηφιακό κατάλογο στον οποίο άνθρωποι μπορούν να εξορύξουν, να αποθηκέυσουν και να εμπορευτούν τα bitcoins, τα οποία είναι μια ψηφιακή μορφή νομίσματος που κερδίζοντε μέσω της επίλυσης αλγορίθμων και δεν έχουν δεσμούς με καμία κεντρική αρχή.