Τι είναι τα Altcoins;

Τι είναι τα Altcoins;

Σίγουρα, για να φτάσατε εδώ, έχετε ήδη μάθει σχετικά πολλά πράγματα για το Bitcoin. Όμως εκτός από το Bitcoin, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα ψηφιακά νομίσματα. Αυτά είναι ευρύτερα γνωστά ως ‘Altcoins‘, μερικά από τα πιό γνωστά είναι τα ether, litecoin, ripple, monero, dash και πολλά ακόμα.

Τα altcoins διαφέρουν από το Bitcoin σε διάφορους τομείς. Μερικά έχουν διαφορετικό οικονομικό μοντέλο ή διαφορετική μέθοδο διανομής των νομισμάτων, όπως πχ altcoins που δόθηκαν στους κατοίκους μιας χώρας. Άλλα, χρησιμοποιούνε διαφορετικές μεθόδους απόδειξης εργασίας με διαφορετικούς αλγόριθμους, και άλλα δεν βασίζοντε καν σε μεθόδους απόδειξης εργασίας. Πολλά altcoins προσφέρουν την χρήση μιας γλώσσας προγραμματισμού, πάνω στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν εφαρμογές, ενώ μερικά altcoin προσφέρουν βαθμό ανωνυμίας ακόμα μεαγλύτερο και από αυτόν του Bitcoin. Υπάρχουν και altcoins που εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως την καταχώριση domain name ή την αποθήκευση δεδομένων.

Όμως, υπάρχουν και πολλά altcoins που δεν έχουν τίποτα ενδιαφέρον σχετικά με αυτά. Η μεγάλυτερη πλειοψηφία των altcoins είναι εκδοχές πιό πετυχημένων altcoin με ελαφρώς αλλαγμένες μη σημαντικές ρυθμίσεις, ή προσφέρουν κάτι που ακούγεται χρήσιμο αλλά δεν είναι. Αν για παράδειγμα, ένα altcoin έχει σχεδιαστεί να έχει μεγαλύτερο τελικό αριθμό συνολικών νομισμάτων, αυτό απλά σημαίνει ότι το κάθε ξεχωριστό νόμισμα θα έχει μικρότερη αξία. Αν ένα altcoin βρίσκει blocks πιό γρήγορα, αυτό σημαίνει ότι μια συναλλαγή χρειάζεται περισσότερες επιβεβαιώσεις για να προσφέρει το ίδιο επίπεδο ασφαλείας.

Όπως έχουν τα πράγματα, τα περισσότερα altcoins δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από το Bitcoin. Επίσης, έχουν πολύ μικρότερη ισχή (hash rate) στα δίκτυα τους και είναι λιγότερο χρήσιμα λόγω αυτού. Και ενώ μερικά altcoins υπόσχοντε χρήσιμα χαρακτηριστικά, μετά από μια πιό προσεκτική ματιά θα δεί κανείς πως αυτές οι υποσχέσεις δεν είναι παραπάνω από ακριβώς αυτό, υποσχέσεις.

Τα altcoins είναι τυπικά πιό ριψοκίνδυνα από το Bitcoin. Οι αυξομειώσεις τους στις αγορές είναι άστατες, και με την πάροδο των ετών κανένα altcoin δεν διατήρησε την αξία του σε σχέση με το Βitcoin. Τα περισσότερα ήρθαν και έφυγαν χωρίς να κάνουν τίποτα. Επιπλέον, πολλά altcoins μπορούν να θεωρηθούν ώς απάτες, σχεδιασμένα κυρίως για να πλουτίσουν οι δημιουργοί τους και οι πρώτοι επενδυτές.

Ενώ μερικά altcoins μπορούν πραγματικά να προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες και μπορούν να προσδοκούν ένα μέλλον, τα περισσότερα οδηγούντε απλά από προσδοκίες και υποθέσεις. Για αυτό αν ενδιαφέρεστε να μπείτε στην αγορά altcoins, κάντε πρώτα μια καλή έρευνα και να είσαστε πολύ προσεκτικοί.