Τι είναι τα πορτοφόλια Bitcoin;

Τι είναι τα πορτοφόλια Bitcoin;

Αν αποφασίσατε να αγοράσετε μερικά bitcoins (ή έστω λίγο από ένα bitcoin), μπορεί να αναρωτιέστε που μπορείτε να τα αποθηκέυσετε. Ονομαστικά η λύση είναι ακριβώς ή ίδια με αυτό που βάζετε τα πραγματικά σας χρήματα, ένα πορτοφόλι. Όμως δεν πρόκειται για ένα πραγματικό πορτοφόλι, αλλά ένα ψηφιακό. Ίσως χρειάζεται λίγη περισσότερη εξήγηση.

Τα ιδιωτικά κλειδιά που χρησιμοποιούντε για πρόσβαση σε μία διεύθυνση Bitcoin αποθηκέυονται σε ένα “bitcoin πορτοφολι” ή wallet. Γενικά, αυτά τα wallets σας δίνουν πρόσβαση στην δημόσια διεύθυνση Bitcoin σας και σας επιτρέπουν να ‘υπογράφετε΄ συναλλαγές. Τα σημεία που πρέπει να δώσετε προσοχή όταν επιλέγετε το καλύτερο Bitcoin πορτοφόλι για σας είναι η ασφάλεια, η ανωνυμία και το επίπεδο ελέγχου που σας παρέχουν.

Τα Desktop πορτοφόλια σας επιτρέπουν να στείλετε και να λάβετε bitcoins και προσφέρουν ένα μέρος για να αποθηκευσετε τα ιδιωτικά σας κλειδιά. Τα desktop πορτοφόλια μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα εγκαταστήσετε στον προσωπικό σας Η/Υ όπως οποιοδήποτε άλλο λογισμικό.

Τα Mobile ποροφόλια, η πρόσβαση στα οποία γίνετε μέσω εφαρμογών, σας επιτρέπουν να κάνετε συναλλαγές όπου και αν βρίσκεστε. Eνώ τα πλήρης Bitcoin πορτοφόλια κατεβάζουν ολόκληρο το blockchain, τα mobile πορτοφόλια είναι σχεδιασμένα να χρησιμοποιούν μόνο ένα μικρό κομμάτι από το blockchain και βασίζονται σε άλλους κόμβους μέσα στο δίκτυο για πρόσβαση στα υπόλοιπα απαραίτητα δεδομένα.

Tα Custodial (κηδεμόνικα) πορτοφόλια, αποθηκέυουν τα κλειδία Bitcoin στο ίντερνετ μέσώ τρίτων, επιτρέποντας την πρόσβαση στα bitcoins σας από σχεδόν οπουδήποτε, αρκεί να έχετε ιντερνετ. Υπάρχει πάντα όμως ένα ρίσκο όταν τα bitcoins δεν βρίσκονται στην κατοχή σας αλλά διαχειρίζοντε από άλλους.

Τα Bitcoin χάρτινα πορτοφόλια είναι στην ουσία δύο κομμάτια χαρτί, στο ένα θα έχετε την διευθυνση Bitcoin σας και στο άλλο 2 κώδικες QR, ο ένας σας συνδέει στην διευθυνση αυτή και ο άλλος σας συνδέει με το ιδιωτικό κλειδί που χρείαζεστε για να μεταφέρετε τα bitcoins αποθηκευμένα στην δίευθυνση. Το σκεπτικό είναι πως εξαλείπτωντας την ψηφιακή αποθήκευση, ταυτόχρονα αποκλείεται και το ενδεχόμενο πιθανής ψηφιακής επίθεσης και κλοπής.

Υπάρχουν και πορτοφόλια που αποθηκεύουν ιδιωτικά κλειδιά σε συσκευές όπως USB sticks, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και hardware wallets.

Η τελική επιλογή είναι δικιά σας, βασισμένη στις προτιμήσεις και ανάγκες σας.