Πως να κρατήσουμε τα bitcoins μας ασφαλή;

Πως να κρατήσουμε τα bitcoins μας ασφαλή;

Αν έχετε στο μυαλό σας να αποκτήσετε bitcoins, μπορεί επίσης να αναρωτιέστε που να τα αποθηκεύσετε όταν τα πάρετε. Πως μπορείτε να σιγουρευτείτε πως η επένδυση σας είναι ασφαλής;

Στην πραγματικότητα, τα bitcoins δεν αποθηκέυονται πουθενά. Ως μία πλήρης ψηφιακή οντότητα, ένα bitcoin δεν θα μπορούσε να ‘μπεί’ σε μία τραπεζική θυρίδα ή να το κρύψει κάποιος κάτω από ένα στρώμα. Τα bitcoins είναι προσβάσιμα μέσω διευθύνσεων Bitcoin, κάθε μία από τις οποίες διευθύνσεις απαιτεί ένα σετ ψηφιακών κλειδιών για να μπορέσει ο ιδιοκτήτης της να στείλει bitcoins σε μία άλλη διεύθυνση. Οπότε, η ασφάλεια των bitcoins εξαρτάται πλήρως από την ασφάλεια αυτών των κλειδιών.

Κάθε διεύθυνση Bitcoin έχει 2 κλειδία, ένα “δημόσιο κλειδί” και ένα “ιδιωτικό κλειδί”. Οι διευθύνσεις Bitcoin προέρχονται από τα δημόσια κλειδιά, και τις αποκαλούν wallets (πορτοφόλια) . Όταν θέλουμε κάποιος να μας πληρώσει με bitcoins, του δίνουμε την διεύθυνση Bitcoin μας. Ένα παράδειγμα είναι όπως όταν δίνουμε το email μας σε κάποιον. Μπορεί να μας στείλει ένα email, αλλά δεν μπορεί να μπεί στα εισερχόμενα μας και να διαβάσει τα email μας. Παρομοίως, κανείς δεν μπορεί να μπει στο wallet μας με το δημόσιο κλείδί μας. Το μόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι για να μας στείλουν bitcoins, οπότε και είναι ασφαλές να το δώσουμε.

Ένα ιδιωτικό κλειδί είναι αυτό που επιτρέπει σε έναν χρήστη να στείλει bitcoins από το wallet του σε ένα άλλο, και είναι αυτό που πρέπει να κρατήσει μυστικό για να προστατεύσει τα bitcoins του. Όποιος κατέχει το ιδιωτικό κλειδί μίας διεύθυνσης Bitcoin θεωρείτε και ο κάτοχος των bitcoins αυτής της διεύθυνσης. Υπάρχουν μερικές διαφορετικές μεθόδοι που χρεησιμοποιούντε για την ασφάλεια των ιδιωτικών κλειδιών.

Μία μέθοδος είναι να κρυπτογραφήσει κάποιος το bitcoin wallet του με ένα κωδικό ασφαλείας, αλλά αυτή η μέθοδος είναι στο πιό βασικό επίπεδο ασφάλειας και μπορεί πιθανώς να προσβληθεί από χάκερς ή από ιούς. Πολλοί επιλέγουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά σε βάσεις δεδομένων που είναι αποθηκευμένες σε υπολογιστές που δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, και με αυτό τον τρόπο παραμένουν ασφαλές από διαδυκτιακές απειλές.

Ένας άλλος τρόπος είναι η αγορά ενός USB wallet, το οποίο είναι ένα ειδικό USB stick το οποίο έχει τα δικά του σετ κλειδιών και είναι προσβάσιμα μόνο από τον κάτοχο του. Ο χρήστης συνδέει το USB stick σε έναν υπολογιστή και με την είσοδο ενός κωδικού, τον οποίο μόνο αυτός γνωρίζει, μπορεί να στείλει bitcoins σε μία άλλη διεύθυνση. Όταν το USB stick αποσυνδέετε, αμέσως γίνετε και αδύνατη η πρόσβαση στα bitcoins του χρήστη.

Μία λιγότερο χρησιμοποιημένη μέθοδος είναι αυτή των paper wallets. Όπως καταλαβαίνει κάποιος από το όνομα, πρόκειτε για ένα εκτυπωμένο έγγραφο το οποίο περιέχει το δημόσιο και το ιδιωτικό κλειδί. Το πλεονέκτημα του είναι πως δεν είναι ψηφιακό άρα δεν κινδυνεύει από οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση ή πρόβληματα hardware. Το μειονέκτημα του είναι πως είναι χαρτί και μελάνι, τα οποία υπόκεινται σε φυσική φθορά. Αυτή η μέθοδος προτείνεται περισσότερο για περιπτώσεις που κάποιος θέλει απλώς να αποθηκεύσει μακροχρόνια τα bitcoins του και όχι να τα χρησιμοποιεί συχνά για αγορές, μιάς και για κάθε συναλλαγή θα πρέπει να πληκτρολογεί κάθε φορά τα κλειδιά.

Όλοι οι τρόποι εξασφάλισης των ιδιωτικών κλειδιών των bitcoin wallets έχουν τα δικά τους θετικά και αρνητικά στοιχεία. Άλλες μεθόδοι προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια και άλλες είναι πιό εύκολες στην χρήση. Όποια και να επιλέξετε όμως, η ασφάλεια της επένδυσης σας εξαρτάται κυρίως από εσάς.