Είναι το Bitcoin ανώνυμο;

Είναι το Bitcoin ανώνυμο;

Ερωτήματα σχετικά με το Bitcoin και την σχέση του με την ιδιωτικότητα, την ταυτότητα και την ανωνυμία, έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον τις μισές από τις συζητήσεις που έχουν γίνει για το Bitcoin όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός είναι πως ενώ το Bitcoin έχει την φήμη πως οι συναλλαγές του γίνονται ανώνυμα, αλλά, όλες αυτές οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα Blockchain, το οποίο καταγράφει κάθε συναλλαγή και την προέλευση της. Αυτό δημιουργεί τελικά μια σύγχυση ως προς το πόσο ανώνυμο είναι τελικά το Bitcoin.

Μία σύντομη απάντηση είναι πως όχι, δεν είναι ανώνυμο, όχι τελείως ανώνυμο τέλως πάντων. Ενώ η πραγματική ανωνυμία σημαίνει πως η ταυτότητα κάποιου είναι άγνωστη, οι συναλλαγές Bitcoin συνδέονται σε συγκεκριμένες διευθύνσεις, οι οποίες στην συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργούν ώς ταυτότητες. Όμως, μια διεύθυνση Bitcoin δεν είναι απαραίτητο να συνδέετε με μία πραγματική ταυτότητα κάποιου αληθινού προσώπου. Για αυτό, μια διεύθυνση Bitcoin λειτουργεί ώς ψευδώνυμο. Aν μια διεύθυνση Bitcoin συνδέετε με ένα φυσικό πρόσωπο, τότε είναι εφικτό κάποιος να ‘ξετυλίξει το νήμα’ και να μάθει ποιό είναι το όνομα πίσω από μία διεύθυνση. Αν δεν υπάρχει κάποιο συνδετικό στοιχείο με ένα φυσικό πρόσωπο, τότε το νήμα σταματάει στην διεύθυνση.

Το Bitcoin είναι βασισμένο στην τεχνολογία Blockchain, η οποία καταγράφει όλες τις συναλλαγές που γίνονται… για πάντα! Το αρχικό white paper με το οποίο ξεκίνησε το Bitcoin,  “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System,” ενθαρρύνει τους χρήστες να αλλάζουν την διεύθυνση τους μετά από κάθε συναλλαγή ώστε να μην μπορεί κάποιος να τις συνδέσει και τους εντοπίσει. Όμως, αυτό δεν εγγυάται πλήρης ανωνυμία, διότι η ανάλυση του δημόσιου Blockchain μπορεί να συνδέσει διαφορετικές διευθύνσεις. Αν, έπειτα, μία από αυτές τις διευθύνσεις οδηγήσει σε ένα πραγματικό πρόσωπο, τότε όλες οι υπόλοιπες συναλλαγές επίσης συνδέονται με αυτό το πρόσωπο.

Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι για να αυξηθεί η ανωνυμία, ή τουλάχιστον να αυξηθεί η δυσκολία εντοπισμού της ταυτότητας ενός χρήστη.

Ένας τρόπος, είναι η χρήση μιάς υπηρεσίας ανακατάταξης, η οποία αλλάζει μερικά bitcoins με άλλα bitcoins που έχουν διαφορετικό ιστορικό συναλλαγών, και με αυτό τον τρόπο να αφαιρεθούν τα στοιχεία που χρειάζονται για να εντοπιστεί ένας χρήστης. Είναι σημαντικό όμως η υπηρεσία αυτή να είναι αξιόπιστη, και να μην κρατάει με την σειρά της ιστορικό συναλλαγών.

Επίσης μερικά online πορτοφόλια έχουν ενσωματωμένες υπηρεσίες που κρύβουν την ταυτότητα των χρηστών τους. Για παράδειγμα, μπορούν να μαζέψουν σε ένα απόθεμα όλα τα bitcoins των χρηστών τους και σε περιπτώσεις ανάληψης να δίνουν διαφορετικά bitcoin από αυτά που είχαν κατατεθεί. Αυτό βέβαια θα χρειαζόταν ένα μεγάλο απόθεμα bitcoins.

Οποιονδήποτε τρόπο και να χρησιμοποιήσουν, οι χρήστες του Bitcoin είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν τελείως ανώνυμοι. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να το κάνουν πιό δύσκολο να συνδεθεί η ταυτότητα τους με την διευθυνση Bitcoin τους. Για πολλούς όμως, η χρήση της διέυθυνσης ώς ψευδώνυμο είναι αρκετή.