Είναι καλή επένδυση τα bitcoins;

Είναι καλή επένδυση τα bitcoins;

Η απάντηση σχετικά με την αξία του Bitcoin ως επένδυση μάλλον θα διαφέρει αναλόγως το ποιόν ρωτήσεις.

Αυτοί που μοιράζονται το όραμα ενός τελείως αποκεντρωμένου μέλλοντος, στο οποίο η απουσία μιάς κεντρικής αρχής θα είναι το κλειδί για την αξία ενός περιουσιακού στοιχείου, θα σας πούνε πως ναι, τα bitcoins σίγουρα θα γίνουν πολύ πιό πολύτιμα στο μέλλον. Άλλοι, οι οποίοι δίνουν περισσότερη αξία και εμπιστοσύνη στις τράπεζες και τις κυβερνήσεις, θα προσπαθήσουν να σας αποτρέψουν από την επένδυση στα bitcoins.

Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να μαντέψει αν θα είναι καλή ή όχι μία επένδυση, αλλά υπάρχουν μερικοί δοκιμασμένοι τρόποι για να προσδιοριστεί πόση αξία έχει ένα περιουσιακό στοιχείο. Ο απλούστερος τρόπος είναι να αναλογιστούμε την άνοδο του σχετικά με το δολάριο των ΗΠΑ. Πρόσφατα, η αξία του Bitcoin ανέβηκε δραστικά και μετά από μία σύντομη περίοδο προσαρμογής φαίνεται να κατασταλλάζει κοντά στα $4000… μέχρι το επόμενο άλμα. Αν είχατε επενδύσει στο ψηφιακό νόμισμα όταν άξιζε περίπου $150 πριν λίγα χρόνια, ή όταν είχε πρωτοεμφανιστεί το 2009 και άξιζε σχεδόν τίποτα σε σχέση με το δολάριο, τότε σίγουρα θα λέγατε πως είναι μια φοβερά καλή επένδσυη.

Επιπλέον, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Bitcoin είναι πως πρόκειται να τεθούν σε κυκλοφορία συνολικά 21.000.000 νομίσματα. Αυτό σημαίνει πως λόγω ότι δεν υποκύπτει στους κανόνες του πληθωρισμού, μπορεί να μείνει σταθερά πολύτιμο ή να αυξηθεί σε αξία σχετικά με νομίσματα που μπορούν να εκδίδονται επ’αορίστου. Άλλοι λόγοι που μπορούν να υποδείξουν την αξία της επένδυσης στο δίκτυο του Βitcoin, είναι η ολοένα και αυξάνουσα δημοτικότητα του, η ασφάλεια που παρέχει στις συναλλαγές, και το γεγονός πως είναι το πρώτο νόμισμα που δημιουργήθηκε στον συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο των ψηφιακών κρυπτονομισμάτων.

Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό επιχείρημα εναντίον του. Το Bitcoin είναι γνωστό για τις μεγάλες αυξομειώσεις στην τιμή του, με ξαφνικές ανόδους και καθόδους, το οποίο το κάνει δύσκολο κάποιος να το εμπιστευθεί για πρόσκαιρα κέρδη. Η μακροχρόνια αξία του όμως, συνεχώς αυξάνεται, και για αυτούς που δεν βιάζονται να πάνε ταμείο, είναι μία πολύ καλή επενδυτική πρόταση. Βέβαια, το αν επενδύσει κάποιος όλη του την περιουσία σε ένα τόσο κυμαινόμενο περιουσιακό στοιχείο θα ήταν τουλάχιστον αφελές. Ένας καλός κανόνας είναι να μην επενδύσετε παραπάνω από όσα είσαστε διατεθιμένοι να χάσετε.