To BIP 91 επίσημα ενσωματώθηκε στην πλατφόρμα του Bitcoin.

Την παρούσα στιγμή, το δίκτυο των miners έχει σηματοδοτήσει πως θα αναβαθμίσουν τον κώδικα για 269 blocks της ίδιας περιόδου σήμανσης. Αυτό θα φέρει το λογισμικό ένα βήμα πιό κοντά στο να αλλάξει την δομή του και να υποστηρίζει μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών.

Oι miners φαίνεται να έχουν έρθει σε άτυπη συμφωνία και προχωράνε στο πρώτο στάδιο της ευρύτερης προσπάθειας να αναβαθμιστεί το δίκτυο του Bitcoin με την εφαρμογή της τεχνολογίας Segwit2x. Η αμφιλεγόμενη αυτή πρόταση προτείνει την αλλαγή της δομής συναλλαγών μέσω του Segregated Witness και την αύξηση της ποσότητας των δεδομένων πο μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα block. Η πρόταση έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστεί προς το τέλος του ερχόμενου φθινοπώρου.

Με την σηματοδότηση, σχεδόν όλοι οι miners τίθενται υπέρ της πρότασης. Η εφαρμογή του BIP 91, το οποίο σχεδιάστηκε εν μέρη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάσπασης του δικτύου, είναι το πρώτο κύριο βήμα για την εφαρμογή του Segwit2x.

Σχεδόν αμέσως, το bitcoin είδε μία άυξηση στην αξία του νομίσματος την Πέμπτη, με την κίνηση να αντιλαμβάνεται ώς ένα βήμα μπροστά από τους επενδυτές. Μερικοί φτάνουν στο σημείο να αποκαλόυνε το BIP 91 μια νίκη που σηματοδοτεί μια νέα άνθηση για το Bitcoin.

Όμως, το BIP 91 είναι παρά μόνο το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του Segwit στο δίκτυο, και τα επόμενα βήματα έιναι λίγο πιό πολύπλοκα.

Συγκεκριμένα, τα ακόλουθα πράγματα πρέπει να συμβούν για να ενεργοποιηθεί:

  • Θα υπάρξει μια ‘περίοδος χάριτος’ για 336 blocks (περίπου 2.5 μέρες), κατά την οποία οι miners θα έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν για την ενεργοποίηση.
  • Το BIP 91 θα ενεργοποιηθεί στο 477,120. Θεωρητικά, τα mining pools θα αρχίσουν να απορρίπτουν τα blocks που δεν σηματοδοτούν υποστήριξη για το SegWit (BIP 141). Με αυτό τον τρόπο, το BIP 91 θα λειτουργήσει σαν ένας ‘μηχανισμός συντονισμού’, ο οποίος θα αναγκάσει τα υπόλοιπα mining pools να ακολουθήσουν ή να απωλέσουν τα κέρδη τους από το mining.
  • To SegWit θα μπορέσει να κλειδώσει μέσα στην δύσκολη περίοδο προσαρμογής των επόμενων 2016 blocks, η οποία θα διαρκέσει περίπου 2 εβδομάδες.

Πιθανές ανησυχίες

Μερικά μέλη της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου αναγνωρισμένοι προγραμματιστές Bitcoin και διαχειριστές mining pools, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο δίαστημα μεταξύ της ενεργοποίησης του BIP 91 και της εφαρμογής του SegWit.

Όλες οι ανησυχίες μπορούν να συμπεριληφθούν στις ακόλουθες 2 κατηγορίες:

  • Αυτοί που πιστέυουν πως οι miners δεν τρέχουν το λογισμικό που σηματοδοτούν. Αν πάνω από 50% των mining pools δεν τρέχει το λογισμικό, τότε αυτό θα επηρρεάσει αν το Segwit ενεργοποιηθεί ή όχι.
  • Αυτοί που πιστεύουν πως τα mining pools μπορεί να τρέξουν το σωστό λογισμικό για λίγο, κια μετα να σταματήσουν πριν εφαρμοστεί το SegWit.

Με άλλα λόγια, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης από μερικές πλευρές.

Ένας από τους συντελεστές του Bitcoin Core, ο Bryan Bishop, φαίνεται να είναι ένας από τους δυσκολόπιστους, λέγοντας μέσω Twitter πώς μία πιθανή έκβαση είναι το SegWit να μην ενεργοποιηθεί, παρά την αποδοχή που φαίνεται να έχουν οι προτάσεις για λύση του προβλήματος της κλίμακας.

Ισχύς εν τη ενώσει

Όμως ο James Hilliard, ο οποίος πρότεινε και δημιούργησε το ΒΙΡ 91, δεν πτοείτε και δηλώνει:

“Θα πρέπει να πάνε πολλά πράγματα στραβά για να μην προχωρήσει το SegWit”.

Για αυτόν, είναι απλώς θέμα χρόνου, μιάς και η σηματοδότηση του ΒΙΡ 91 ήταν τις τελευταίες εβδομάδες το πρώτο πράγμα στη λίστα προτεραιοτήτων των διαχειριστών mining pools. Στο παρασκήνιο, αυτός και πολλοί διαχειριστές έχουν δουλέψει ασταμάτητα για να εξασφαλίσουν πως το ΒΙΡ 91 θα προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο και το δίκτυο Bitcoin να μεταβεί στους καινούργιους κανονισμούς όσο πιο ομαλά γίνετε.

Ο Hilliard δηλώνει:

Εδώ είναι που η αποκεντρωμένη φύση του δικτύου κάνει τα πράγματα πιό έυκολα, γιατί μπορώ να επικοινωνήσω άμεσα με οποιονδήποτε miner χρειάζεται την βοήθεια μου.”

Επιπλέον, ακόμα περισσότεροι συντελεστες του Bitcoin Core, οι οποίοι σε πλειοψηφία είναι ενάντιοι με το Segwit2x, βοηθάνε να γίνει η μετάβαση ομαλά. Ο Matt Coralio, άλλος ένας από τους κύριους συντελεστές του Bitcoin Core, έχει προχωρήσει σε αναβαθμίσεις στο FIBRE. Το FIBRE είναι το γρήγορο δίκτυο για μεταφορά blocks που χρησιμοποιούν οι miners, για το οποίο ο Hilliard υποστηρίζει ότι είναι η κολώνα που κρατάει σταθερή όλη την προσπάθεια.

Φαίνεται πως οι περισσότεροι θέλουν να δούνε το ΒΙΡ 91 να πετυχαίνει, προφανώς για να αποφευχθούνε πιό επιθετικές εναλλακτικές λύσεις, όπως το ΒΙΡ 148, το οποίο εγκυμονεί κίνδυνο διάσπασης του δικτύου.

Εν τέλει, η μετάβαση στους νέους κανόνες του BIP 91 βασίζεται μόνο στα mining pools.