Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επίσημα δηλώσε πως η Ρωσία θα εκδόσει το δικό της ‘Κρυπτο-Ρούβλι’ σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στην Μόσχα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τα νέα ήρθαν εν μέσω του Υπουργού Επικοινωνιών της Ρωσίας, Nikolay Nikiforov.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το κρατικό κρυπτονόμισμα δεν θα μπορεί κανείς να το κάνει mining. Θα εκδίδεται, θα ελέγχεται και θα συντηρείται μόνο από τις αρχές. Τα Κρυπτο-Ρούβλια θα μπορούν να ανταλλάσονται για κανονικά Ρούβλια οποιαδήποτε στιγμή, ενώ αν ένας κάτοχος δεν θα μπορεί να εξηγήσει από που προήρθαν τα Κρυπτο-Ρούβλια του, θα του επιβάλλεται ένας φόρος 13%. Ο ίδιος φόρος θα εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε κέρδος αποκομείται από την διαφορά της τιμής αγοράς των νομισμάτων και της τιμής πώλησης τους.

Ο Nikiforov δήλωσε:

“Μπορώ με σιγουριά να δηλώσω πως ξεκινάμε το Κρυπτο-Ρούβλι για έναν απλό λόγο: αν δεν το κάνουμε, μετά από 2 μήνες οι γείτονες μας στην Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα θα το κάνουν αυτοί.”

Ενώ η ανακοίνωση σημαίνει πως η Ρωσία θα μπεί στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, επ’ουδενί δεν σημαίνει πως νομιμοποιεί το Bitcoin ή οποιοδήποτε άλλο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα. Αντιθέτως, ο Putin πολύ πρόσφατα κάλεσε προς γενική απαγόρευση όλων των κρυπτονομισμάτων στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η δήλωση του Putin φαίνεται να αντιφάσκει με παλαιότερα σχόλια άλλων υπουργών που ερμηνεύτηκαν ώς υπέρ των κρυπτονομισματων, αλλά μόνο μέ επιβολή κανονισμών.  Με την έκδοση του Κρύπτο-Ρούβλιου, αυτή η προφανής αντίφαση γίνεται ξεκάθαρη.