Η Κινεζική κυβέρνηση προχωράει στην επιπλέον απαγόρευση των συναλλαγών ταμέιου (over-the-counter) και πιθανώς και του mining.

Επιπλέον απαγόρευση

Η απαγόρευση λειτουργίας των συναλλακτηρίων Bitcoin θα συμπεριλαμβάνει και τις συναλλαγές over-the-counter.

Σύμφωνα με μία αναφορά της Wall Street Journal, αξιωματούχοι του Πεκίνου ενημέρωσαν πολλά στελέχη από βιομηχανίες Bitcoin πως οι συναλλαγές over-the-counter δεν θα επιτρέπονται στο σύντομο μέλλον. Αυτή η συνάντηση έγινε την προηγούμενη Παρασκευή πίσω από κλειστές πόρτες. Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν θα συνεχιζόταν η λειτουργία των πλατφόρμων over-the-counter παρά την απαγόρευση λειτουργίας των κεντρικών συναλλακτηρίων Bitcoin.

Επιπλέον, ο προγραμματιστής BTCDrak από το Bitcoin Core δημοσίευσε μέσω Tweeter μία μη επικυρωμένη αναφορά που γράφει πως επίσης σχεδιάζεται η απαγόρευση πρόσβασης σε μεγάλα συναλλακτήρια κρυπτονομισμάτων του εξωτερικού όπως το Bithumb, το Coinbase, και το Bitfinex, καθώς και πλατφόρμες OTC όπως το LocalBitcoins. Ο διευθύνων σύμβουλος της Blockstream, Samson Mow, δήλωσε επίσης μέσω Tweeter πως πιστεύει πως αυτή η αναφορά έχει υψηλή πιθανότητα να είναι αληθινή.

Αυτές οι αναφορές ρίχνουν φώς στην απόφαση της BitKan, μίας πλατφόρμας OTC, να αναστείλει όλες τις συναλλαγές την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως το BTCC, το Huobi, το OKCoin, και άλλα συναλλακτήρια, το BitKan επίσης αναφέρει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας που κρίνει ώς παράνομα τα initial coin offerings (ICOs).Όταν πάρθηκε αυτή η απόφαση, φάνηκε λίγο περίεργο, εφόσον όλα τα σημάδια δείχναν πως θα συνεχιζόντουσαν κανονικά οι συναλλαγές peer-to-peer. Τώρα όμως, φαίνεται πως το BitKan έδρασε προκαταβολικά για να διατηρήσει κομμάτια της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου και της υπηρεσίας wallet του.

Θα απαγορέυσει η Κίνα και το mining;

Τα σημάδια και οι αναφορές που έρχονται στην δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, δείχνουν πως οι Κινεζικές αρχές έχουν ένα πιό περιεκτικό σχέδιο δράσης σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, το oποίο βάζουν σε εφαρμογή σταδιακά. Χωρίς να υπάρχουν σχετικές αναφορές, πολλοί υποθέτουν πως και το mining θα βρεθεί στο στόχαστρο των Κινέζων νομοθέτων. Τα Κινεζικά συναλλακτήρια, ενώ χειρίζονται μόνο το 10-15% του παγκόσμιου όγκου συναλλαγών, κατέχουν περίπου το 65% από το παγκόσμιο bitcoin hashrate. Κάποιοι προτείνουν πως οι miners θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιήσουν VPNs για να ξεγελάσουν την απαγόρευση, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολονα μείνει απαρατήρητο και θα έχει μεγάλο ρίσκο αντίποινων από την Κινεζική κυβέρνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ViaBTC, Haipo Yang, το έθεσε κάπως ωμά:

“Τεχνικά, η Κίνα δεν μπορεί να απαγορέψει την κίνηση του Bitcoin, μιάς και έχουμε το δικό μας δίκτυο συγχρονισμού. Αλλά, αν η Κίνα πεί πως το mining είναι παράνομο, τότε καταστραφήκαμε.”