Οι προγραμματιστές του δίκτυου Raiden ενεργοποίησαν μία αρχική έκδοση του λογισμικού τους στο δοκιμαστικό δίκτυο του Ethereum. Το δίκτυο Raiden έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει την λύση στο πρόβλημα της κλίμακας που αντιμετωπίζουν όλα τα κρυπτονομίσματα.

Το δίκτυο του Ethereum στοχεύει στην μελλοντική αντικατάσταση τιτάνων όπως η Google και το Facebook, αλλά για να το κάνει αυτό, πρέπει πρώτα να βρεί λύση στο πρόβλημα της κλίμακας του, μιάς και θα χρειαστεί να φορτώσει στο blockchain του έναν αφάνταστα μεγάλο αριθμό δεδομένων. Το πρόβλημα είναι πως από την φύση της η τεχνολογία blockchain, δεν αποθηκεύεται σε ένα σημείο, αλλά ταυτόχρονα σε όλους τους κόμβους του δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε κόμβος θα πρέπει να ‘κατεβάσει’ αυτόν τον τεράστιο αριθμό δεδομένων, πράγμα που για την ώρα είναι αδύνατον χωρίς κάποια λύση άυξησης της κλίμακας του δικτύου. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πως το δίκτυο του Ethereum δυσκολεύεται να υποστηρίξει ακόμα και τους σχετικά λίγους χρήστες που έχει σήμερα.

Για αυτό το λόγο, το δίκτυο Raiden δημιουργήθηκε ώς ένα κομμάτι του παζλ που είναι το πρόβλημα της κλίμακας, φιλοδοξώντας να επιτρέπει περισσότερες και πιθανώς φθηνότερες συναλλαγές στο δίκτυο του Ethereum. Αν και οι προγραμματιστές του Raiden έχουν κάνει μία σειρά αναβαθμίσεων σε μικρό χρονικό διάστημα, το έργο είναι ακόμα υπό κατασκευή.

Εν τω μεταξύ, οι προγραμματιστές ενεργοποιήσαν δοκιμαστικά μία απλουστευμένη έκδοση του Raiden, το μRaiden (micro-Raiden), με λιγότερα χαρακτηριστικά αλλά σχεδόν σε πλήρη ετοιμότητα. Εν συντομία, αντί να κάνει τις συναλλαγές μέσω ενός δικτύου κόμβων, το μRaiden επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν μικροσυναλλαγές απευθείας ο ένας στον άλλο. Επιπλέον, οι πληρωμές γίνοντε μόνο προς μία κατεύθυνση.  Το εισαγωγικό blog του έργου, υποστηρίζει πως ενώ είναι πιό απλό, το μRaiden προσφέρει κανάλια πληρωμής που είναι απαραίτητα σε αποκεντρωμένες εφαρμογές (dapps), οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες όπως την πληροφόρηση ή την αποθήκευση.

Το άρθρο λέει:

“Συζητώντας με προγραμματιστές dapp, παρατηρήσαμε πως πολλοί από αυτόυς θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο Raiden μόνο ώς ένα σταθερό και ανθεκτικό κανάλι πληρωμής από πολλά σημεία σε ένα. Δηλαδή, για χρήση μίας υπηρεσίας που προσφέρεται συνδρομητικά ή επαναλαμβανόμενα σε πολλούς πελάτες. Τέτοια συστήματα δεν έχουν ανάγκη από ένα μεγάλο δίκτυο με πολλά χαρακτηριστικά, το μόνο που χρειάζονται είναι κανάλια άμεσης πληρωμής.”

Είναι άξιο αναφοράς πως τα κανάλια αυτά είναι συμβατά με το πρότυπο ERC-20, πράγμα που σημαίνει πως λειτουργούν με ένα ευρύ φάσμα tokens που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο δίκτυο του Ethereum.

Όσο για το πότε ακριβώς το Raiden θα τεθεί σε εφαρμογή στο ενεργό δίκτυο του Ethereum, οι προγραμματιστές είναι αισιόδοξοι, αφήνωντας μας με την υπόσχεση πως μπορεί να συμβεί “πολύ σύντομα“.