Σε δελτίο τύπου της προηγούμενης εβδομάδας, το μικρό κράτος Βανουάτου στον Ειρηνικό ωκεανό ανακοίνωσε πως δέχεται bitcoins ώς πληρωμή για να αποκτήσει κάποιος  υπηκοότητα σε αυτό.

Το νησί-κράτος, προσφέρει την υπηρεσία αυτή μέσω ενός προγράμματος υποστήριξης της ανάπτυξης. Το Κέντρο Πληροφοριών του Βανουάτου, το οποίο είναι ιδιωτική εταιρία, έλαβε εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση για να επεξεργαστεί τις αιτήσεις.

Μέσω του προγράμματος, οι αιτούντες που έχουν εγκριθεί καλούνται να καταβάλλουν το ποσό των $280,000, ή περίπου 58 bitcoins, για να τους απονεμηθεί η υπηκοότητα καθώς και διαβατήρια για τον εαυτό τους και έως 3 μέλη της άμεσης οικογένειας τους.

Σε μία επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κέντρου Πληροφοριών, Geoffrey Bond, το τιμώμενο μέλος του κοινοβουλίου Andrew Solomon Napuat επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση του Βανουάτου υποστηρίζει την κίνηση για αποδοχή bitcoins ώς μέσο πληρωμής. Ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πληροφοριών, James Harris, χαιρέτησε την κίνηση ώς “ένα σημαντικό βήμα μπροστά στις προσπάθειες μας” για να γίνει το Βανουάτου πρωτοπόρος στον τομέα της υπηκοότητας-επί-πληρωμής. Επίσης προέβλεψε πως το πρόγραμμα αυτό, αποδέχοντας ένα νόμισμα βασισμένο στην τεχνολογία blockchain, θα ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια κατά της διαφθοράς.

Ο Geoffrey Bond εξήγησε πως: “Όλες οι συναλλαγές με Bitcoin θα περνάνε μέσα από το Συναλλακτήριο της Αυστραλίας, με το οποίο συνεργαζόμαστε. Όλες οι συναλλαγές θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η Αυστραλέζικη Οικονομική Αρχή.”

Το επίσημο δελτίο τύπου επίσης αναφέρει μία επικείμενη συνεργασία με την εταιρία Blockchain Selfkey, η οποία θα προμηθεύσει την κυβέρνηση με υπηρεσίες ταυτοποιήσης καθώς και πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορούν όσοι επιθυμούν να αιτηθούν και να πληρώσουν για υπηκοότητα.

Μία ιστοσελίδα η οποία φιλοξενείται από την συμβουλευτική εταιρία Pacific Stars Consultant Vanuatu Limited σημειώνει πως οι αιτούντες στο πρόγραμμα θα υποβληθούν σε εκτεταμένο έλεγχο και όσοι έχουν ιστορικό εγκληματικών πράξεων θα απορριφθούν αυτόματα. Το πρόγραμμα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας, μετά από την καταστροφή που επέφερε το πέρασμα του τυφώνα Pam, το 2015.

Το Βανουάτου δεν είναι η μόνη χώρα που προσφέρει υπηκοότητα-επί-πληρωμή. Οι ανταγωνιστές του σε αυτόν τον τομέα είναι χώρες όπως οι Τουρκία, Μάλτα, Κύπρος, Δομίνικος, Γρενάδα και άλλες.

Τον Ιανουάριο του 2017, ο δημοσιογράφος Steve Kroft στο αμερικάνικο κανάλι CBS, ανάφερε πως τέτοια είδους σχέδια είναι “ένας νόμιμος τρόπος για να παρακάμφθεί ο έλεγχος μέσω visa,” και είναι επισης “μία ευκαιρία για όχι και τόσο νόμιμους τύπους να κρύψουν την αληθινή τους ταυτότητα και να γίνουν λιγότερο ύποπτοι καθώς ταξιδεύουν στον κόσμο.” Η βιομηχανία αυτή, εκτίμησε πως αξίζει $2 δις δολάρια ετησιώς.