Η ζήτηση για επαγγελματίες της τεχνολογίας Blockchain έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Στοιχεία από το επαγγελματικό δίκτυο LinkedIn δείχνουν πως οι αγγελίες για εργασία, που να σχετίζεται με Blockchain, έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό δείχνει πως υπάρχει μία υψηλή ζήτηση για ειδικούς στον τομέα αυτό, καθώς οι προοπτικές και δυνατότητες της τεχνολογίας Blockchain την κάνουν πολύ ελκυστική στο σύνολο των επιχειρίσεων. Αναγνωρίζοντας αυτή την ευκαιρία, πολλά πανεπιστήμια προσθέτουν στα μαθήματα τους τις σπουδές Blockchain, ακολουθώντας τις νέες εξελίξεις στον τομέα της αγοράς εργασίας.

Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, για παράδειγμα, πρόσφατα ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ενός εργαστηρίου τεχνολογίας Blockchain, εντός της σχολής Πληροφορικής του, και σε συνεργασία με την τεχνολογική startup εταιρία  Input Output Hong Kong (IOHK). To εργαστήριο θα προσφέρει κυρίως σπουδές στο Blockchain. Μιλώντας για αυτό, ο συνιδρυτής της εταιρίας IOHK, Jeremy Wood δήλωσε:

“Η συνεργασία της ΙΟΗΚ με το Πανεπιστήμιο του Ειμβούργου προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να γίνουν η επόμενη γενία ηγετών στον τομέα του Blockchain και της κρυπτογραφίας. Λειτουργώντας ώς εφαλτήριο για μία νέα ακαδημαϊκή κοινότητα, περιμένουμε να δούμε να βγαίνουν από το Πανεπιστήμιο καινοτόμα νέα έργα, τα οποία θα δείξουν τον δρόμο στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις για το πως να χρησιμοποιήσουν το Blockchain και τα κρυπτονομίσματα.”

Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου τώρα γίνετε μέλος μίας μικρής αλλά αυξανόμενης ομάδας εκπαιδευτικών ινστιτούτων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν μαθήματα στην τεχνολογία Blockchain στις σπουδές τους. Αν και είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που προσφέρει αυτές τις σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό προσφέρει αντίστοιχα μαθήματα. Το Πανεπιστήμιο Stanford άρχισε πριν 2 χρόνια να προσφέρει μαθήματα πάνω στα κρυπτονομίσματα, blockchains και τα έξυπνα συμβόλαια. Το Berkeley στην Καλιφόρνια επίσης προσφέρει μαθήματα Blockchain.

To Massachusetts Institute of Technology (MIT) βρίσκεται στην διαδικασία ανάπτυξης μίας σειράς μαθημάτων πάνω στο θέμα, ενώ το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας είναι το πρώτο που προσφέρει MSc στα Ψηφιακά Νομίσματα. Το συγκεκριμένο πτυχίο Masters καλύπτει όλες τις κύριες πτυχές των ψηφιακών νομισμάτων, όπως κανονισμούς και νομοθεσία, κρυπτογραφία και εφαρμογές της τεχνολογίας Blockchain. Οι μαθητές μπορούν ακόμα και να πληρώσουν τα δίδακτρα με Bitcoin.

Υπάρχουν επίσης και μερικά online μαθήματα που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν μέρος της μεγάλης ζήτησης για εξειδίκευση στο Blockchain. Το Πανεπιστήμιο του Princeton συνεργάζεται με μία την Coursera, μία online πλατφόρμα μάθησης, προσφέρωντας μία σειρά ταχείας εκμάθησης μέσα σε 11 εβδομάδες πάνω στο Bitcoin και την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων. Το Blockchain University και το B9lab επίσης προσφέρουν μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα για επαγγελματίες που θέλουν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό αυτής της νέας βιομηχανίας. Το CryptoCurrency Certification Consortium (C4) συμπεριλαμβάνει τους Andreas Antonopoulos, Vitalik Buterin, Pamela Morgan, Josh McDougall και Michael Perklin στο διοικητικό του συμβούλιο. Οι συμμετέχοντες πααλαμβάνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά όταν ολοκληρώσουν τα μαθήματα τους. Τα πιστοποιητικά που είναι διαθέσιμα είναι Certified Bitcoin Professional (CBP), Certified Bitcoin Expert (CBE), και Certified Ethereum Developer (CED).

Η ζήτηση για επαγγελματίες στο Blockchain, και η αύξηση των πανεπιστημίων που προσφέρουν μαθήματα πάνω σε αυτή την τεχνολογία, είναι στοιχείο εμπιστοσύνης πως αυτή η τεχνολογία θα φέρει μεγάλες αλλαγές σε όλες τις βιομηχανίες στο σύντομο μέλλον. Η τεχνολογία Blockchain αυτή την στιγμή αναγνωρίζεται ώς μία εφαρμόσιμη λύση σε πραγματικές επιχειρηματικές πρακτικές, λύνοντας λογιστικά προβλήματα που υπήρχαν αιώνες.